Suša prepolovila urod, povrće se kuha u plastenicima

24.07.2022.

07:00

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: HRT / HRT

Puna dva mjeseca bez kapi kiše prepolovit će urod povrća na slavonskim poljima. Zbog ekstremno visokih temperatura plodovi naglo dozrijevaju te su neujednačeni, a zbog ožeglina od sunca propadaju, suše se. U plastenicima temperature premašuju 50 Celzijevih stupnjeva - povrtlari troše velike količine vode za zalijevanje. Problem su izvori koji presušuju. 

U plastenicima s paprikom i rajčicama doslovno kuha. Neizdrživih je 50 stupnjeva. Povrtnice moraju zalijevati danonoćno.

- Pumpe rade cijelu noć, dvije pumpe imamo i cijelu noć dva puta dolazimo i točimo gorivo da sve ovo može opstati jer bez tolikog zalijevanja nema ničeg, sve traži vodu, zalijevate i dođete drugi dan i kao da niste ni zalili - žali se Marko Miler iz Požege.

Polja obitelji Borevac prepuna su sezonskog povrća. Lani ih je pogodila katastrofalna tuča, sada urod gori na nemilosrdnoj srpanjskoj žezi. Troškovi natapanja - enormni.

- Po potrošnji vode vidim da smo već u ekstremu. Ovih godina smo trošili vodu oko 300 do 400 kubika godišnje i to 6, 7, 8 i 9. mjesec. Sada smo već mjesečno na 400 kubika i prelazimo - kaže Andrija Borevac.

Izvori iz kojih natapaju polja - poput ovog u koritu Orljave, samo što nisu presušili. Vrelina je takva da od ožeglina stradavaju rajčice i paprike i na otvorenom i u plasteniku...

- Ili se osuši ili počne trunuti, ovisi kako se razvija situacija. A kad su vremenske prilike normalne, takvih problema nema ili su vrlo male. Jednostavno zbog visokih temperatura to se sve događa - ističe Ivica Miler.

Urod propada, ne padne li dobra ljetna kiša, bit će ga upola manje. No cijene ovih domaćih proizvoda - jednake su kao lani. Primjerice rajčica - osam kuna za kilogram.

- Ljudi nemaju novca. Ulaganja su puno veća nego prethodnih godina, a cijene smo ostavili potpuno iste - kaže Dragica Borevac i naglašava da će se pokušati nekako pokriti jer drugog izbora nemaju.

Pokušat će, kaže - izvući ovu proizvodnu godinu unatoč velikom poskupljenju repromaterijala, folije, goriva, vode. Domaći proizvod se traži, sve što proizvedu bez problema prodaju, ali najviše, čini se, zarade prekupci koji tu robu nude trostruko skuplje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!