Uzgajivači na mukama, nitko ne želi čuvati ovce

29.03.2021.

13:38

Autor: Borka Juras Slamić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nedostaje pastira

Nedostaje pastira

Foto: Dnevnik / HRT

Domaći uzgajivači ovaca i dalje muku muče s radnom snagom. Od ove godine vrijede nova pravila: prije nego što zaposle pastire koji nisu iz Hrvatske, moraju ih potražiti na domaćem tržištu rada. A, primjerice, u Šibensko-kninskoj županiji od 5 i pol tisuća trenutačno nezaposlenih, nitko ne želi čuvati ovce.


S farme Mirka Validžića vapaj za radnicima:

- Dajem čisti osobni dohodak u ruku znači ili preko platne liste 600 eura, smještaj, hranu i tko puši kilu duhana mjesečno.

Čuli neki za oglas; došli, vidjeli i otišli.

- Postavio mi je uvjet kad je došao ovdje da doručak mora biti u sedam, ručak u 12, večera u sedam. Ja kažem da ja ne mogu za njim nositi u pašu hranu, napustio me odmah, kaže Mirko Validžić iz Oklaja.

Traže domaće radnike i na farmi u Nuniću.

- Jednostavno ne žele raditi po meni, nije bitno da li imate školu, nemate školu, ja jednostavno tražim osobe koje vole raditi, žele raditi, kaže Danijela Blaić iz Nunića.

A potragu od početka godine moraju prije svega obaviti na domaćem terenu. Od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trebaju zatražiti test tržišta rada i posredovanje pri zapošljavanju.

U praksi pak posredovanja i nema. U područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Šibeniku potvrđuju kako niti jedna nezaposlena osoba dosad nije iskazala interes za zapošljavanje na poslovima pastira ili pomoćnog stočara.

A posao trenutno traži 5421 osoba.

Tako je diljem Hrvatske, tvrde uzgajivači, i pitaju se čemu uopće test tržišta rada - kad nitko to raditi ne želi.

- To je papirologija koja traje skoro mjesec dana da bi nakon toga trebalo sve to predati se MUP-u i oni rade ponovno istu proceduru, kaže Blaić.

Oni su upravo u postupku zapošljavanja novog radnika. Ne domaćeg naravno, nego iz Makedonije.

Makedonci već godinama rade kod njih.

- Čuli smo da je u Hrvatskoj malo bolje, moramo biti iskreni malo bolje plaće jer ovaca ima i u Makedoniju, kaže Habin Abazi, pastir iz Makedonije.

I dok Makedonci čuvaju hrvatske ovce - broj nezaposlenih u zemlji raste. Samo u Šibensko-kninskoj županiji u veljači je zabilježeno 14 posto nezaposlenih više nego u istom mjesecu lani.

Pogledajte prilog iz emisije Plodovi zemlje


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!