Psihijatar o Putinovu govoru: Savršena manipulacija koja vodi dugotrajnoj destrukciji društva

21.09.2022.

19:13

Autor: Margareta Jozinović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ante Bagarić, specijalist psihijatar, subspecijalist adiktolog i psihoterapeut

Ante Bagarić, specijalist psihijatar, subspecijalist adiktolog i psihoterapeut

Foto: HTV / HRT

Putinovo petnaestominutno obraćanje naciji prilika je i za analizu njegove neverbalne komunikacije. Uz ton glasa, držanje tijela, pokreti ruku, mimika lica mogu pomoći u otkrivanju emocionalnog stanja osobe. U slučaju ruskog predsjednika može se postaviti i pitanje na koji način zdravstveno stanje može utjecati na donošenje važnih odluka u iznimno kriznim trenucima.

- Stalno daje poruke i govorom tijela, i lica i očiju - vi ste ugroženi, mi smo ugroženi, skoro smo pa mrtvi svi, vaša djeca će biti mrtva, idemo se borit. Ja vas mogu vodit u tu borbu, protiv neprijatelja, puno je oko nas neprijatelja, oni nas napadaju, mi smo pravednici. Dakle prevedeno na naš psihijatrijski jezik, i pokreti ruku i bilo što odaju čovjeka koji jednu grupu vodi protiv neprijatelja. Jasno kako vrijeme prolazi i kako dalje bude prolazilo, i ti se mehanizmi iscrpe, u početku to za grupu može djelovati zamamno, silovito, potentno, međutim kada se obrasci ponavljaju grupa počinje žudjeti za strukturom, rekao je Ante Bagarić, specijalist psihijatar, subspecijalist adiktolog i psihoterapeut.

Ističe da je Putinov govor tipičan za vođu grupe koja je upala u takav tip nezrelog regresivnog funkcioniranja.

- Savršeno barata sa svim nesigurnostima, strahovima, promjenama koje radi kod visokih generala. Dakle rekao bih savršena manipulacija koja nažalost ne vodi postizanju nekih realnih ciljeva, nego jednoj dugotrajnoj destrukciji društva, rekao je doktor Bagarić.

U zadnje vrijeme puno se govori i o njegovu zdravstvenom stanju. Na pitanje koliko ono utječe na donošenje ključnih odluka, naročito kada je riječ o nuklearnom oružju, Bagarić kaže:

- S mentalnog aspekta pitanje je gdje je granica nezrelosti. Naravno da uvijek ima jedan strukturirani dio 'pa nećemo baš nuklearnu bombu', međutim opasnost je velika jer on ne može više biti normalni pravi šef te grupe, on mora voditi te ljude u borbu, rekao je doktor Bagarić dodajući, ova destrukcija se zahuktala, ima svoju inerciju i teško se može zaustaviti.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!