Raste interes za treću, ali ne i za prvu dozu cjepiva

25.10.2021.

19:20

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Interes za treću, ali ne i za prvu dozu

Interes za treću, ali ne i za prvu dozu

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

I prvoga dana novog tjedna nastavljen je drastičan rast broja novozaraženih. Imamo 680 novih slučajeva zaraze, što je više nego dvostruko u odnosu na prošli ponedjeljak. Svaki četvrti testirani bio je pozitivan. U bolnicama je sedamdesetak oboljelih više nego jučer, a ubrzano raste i broj onih na respiratorima, 14 ih je više u odnosu na dan prije. S COVID-om je preminulo još dvadeset dvoje ljudi. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije članovi Nacionalnog stožera jutros su se sastali s premijerom Plenkovićem. I dalje nema najave uvođenja strožih mjera, a provedba postojećih više će se kontrolirati.

Gužve su bile na Zagrebačkom velesajmu, gdje je organizirano cijepljenje trećom dozom. Booster i treću dozu primilo je 1000 građana.

- Stvorio se red jer su neki ljudi došli, u želji da dobiju treću dozu, malo prerano izvan onih preporuka od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Malo smo morali izvršiti neke konzultacije i uputiti ih da dođu, ako nije bilo indikacija, kad im prođe minimalno 6 mjeseci od druge doze, objašnjava Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Booster dozu danas je primio i dio djelatnika Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", među kojima i ravnateljica Alemka Markotić. I dok je za treću dozu interes velik, necijepljeni se i dalje dvoume. 

- Sitni su pomaci, mjere se u dijelovima postotaka. Splitsko-dalmatinska županija u onoj je četvrtini najlošijih županija po procijepljenosti, ističe Marko Rađa, dr. med., Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Broj novih slučajeva raste, ali novih mjera i uvođenja COVID potvrda u druge sektore za sada neće biti. Nakon kontakta sa zaraženim, cijepljeni i oni koji su preboljeli COVID neće morati u samoizolaciju, ali cijepljenima se preporučuje testiranje. Ono je obvezno za zdravstvene djelatnike te zaposlene u socijalnoj skrbi. Pojačat će se kontrole postojećih mjera.

- Pogotovo nošenje maski, tu bi stvarno trebalo dodatno pooštriti kontrolu jer vidimo da se ta obveza shvaća prilično ležerno, upozorava Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

U KBC-u Zagreb hospitaliziran je 81 bolesnik. Tamošnji kapaciteti gotovo su popunjeni.

- Mi ćemo sutra otvoriti još jedan broj postelja, vidjet ćemo još 35-40 za prvu fazu, kaže Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, KBC Zagreb.

U Kliničkoj bolnici Dubrava odjel intenzivne njege je pun.

- To je prilično neugodna situacija i neugodno nas je iznenadila. Činjenica je da je trenutačno bolest među mlađim dobnim skupinama, rekla je prim. dr. sc. Jasna Tekavec Trkanjec, voditeljica dnevne post-COVID bolnice, KB Dubrava.

Koronavirus je ušao u riječki KBC preko pacijentice koja je hospitalizirana na Klinici za ginekologiju i porodništvo.

- Pri dolasku, pri hospitalizaciji imala je negativan test. Nakon dva dana PCR test je bio pozitivan. Bolesnica je odmah izolirana, a sve osoblje i ostali pacijenti na ginekologiji su negativni, izvijestio je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Proboj je zasad lokaliziran, a pacijentica bez simptoma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!