Do kraja tjedna u Hrvatsku stiže prvih 69.000 doza proteinskog cjepiva

22.02.2022.

20:26

Autor: Margareta Jozinović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Pad broja novozaraženih

Pad broja novozaraženih

Foto: Dnevnik / HRT

I u ovom se tjednu nastavlja pad broja novozaraženih veći od trideset posto. Danas imamo oko četiri tisuće tristo novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je tisuću 800 pozitivnih otkriveno PCR-om, ostatak brzim antigenskim testovima. To je za oko dvije tisuće dvjesto manje nego prošlog utorka. Pada i broj oboljelih u bolnicama, devedesetak ih je manje nego jučer, a i broj najtežih slučajeva na respiratorima ubrzo bi mogao biti manji od stotinu. Preminulo je još 36 ljudi, malo manje nego proteklih dana. Europska komisija donijela je odluku koja zemljama članicama omogućuje da od sada digitalne COVID potvrde o preboljenju mogu izdati i na temelju brzih antigenskih testova.


Broj novozaraženih je u padu, a u bolnicama napokon lagano rasterećenje. Tako je i u osječkom KBC-u.

- Naročito nas veseli ovaj pad broja u respiracijskom centru. Trenutno su 2 osobe u respiracijskom centru. Dakako da smo i mi stava, ako brojke nastave ovako padati da će mjere trebati relaksirati, govori Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

No, smrtnost je i dalje visoka. 

- Vidimo da su te brojke još uvijek jako visoke. Uglavnom se radi o osobama starije životne dobi i necijepljenima, tako da možemo samo ovim putem pozvati, pogotovo starije, da se zaštite cijepljenjem, naglašava Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja HZJZ-a.

Na cijepljenje, i to prvom dozom jučer se u zemlji odazvalo samo 450 osoba.

- Nadam se da će se ljudi ipak malo osvijestiti i doći na cijepljenje. Svi oni koji su u zadnjih par mjeseci bili pozitivni,čim prođe 3 do 4 mjeseca nakon što su imali COVID praktički mogu doći na docjepljivanje, apelira Marko Rađa, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Građani će za prvu dozu vrlo brzo moći izabrati i proteinsko cjepivo. Do kraja tjedna treba stići prvih 69 tisuća doza. 

- Ono se zasniva na proteinu koji je uzgojen laboratorijski. Taj protein je isti kao i protein šiljka samoga virusa i prilikom ulaska u naše tijelo, naš imunitet prepoznaje ga kao protein šiljka i na njega stvara protostanice, rekla je Tihana Šlezak, dr. med., epidemiologinja/viša stručna savjetnica - specijalistica za ocjenu nekliničke i kliničke dokumentacije lijeka, HALMED.

Djelotvorno je i u zaštiti protiv novih sojeva.

- Do sada sva istraživanja pokazuju da, što se tiče zaštite, poprilično jednako kao i mRNA cjepiva, štiti vrlo dobro i štiti protiv novih varijanti, govori doc. dr. sc.Ilija Brizić, mag. ing. biotechn.,Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

- Učinkovitost protiv teških oblika bolesti, protiv hospitalizacija, teških ishoda. Cjepiva su i dalje jako dobro učinkovita pa tako, nadamo se, i Novaxovid, rekla je Tihana Šlezak, dr. med., epidemiologinja i viša stručna savjetnica - specijalistica za ocjenu nekliničke i kliničke dokumentacije lijeka, HALMED.

Proteinsko cjepivo namijenjeno je punoljetnim osobama, nuspojave su, kažu, blage, a naručeno je 300 tisuća doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!