19:26 / 19.08.2021.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/B.A./HRT

Cijepi se i na kućnom pragu: "Imam bolesno srce, to mi jako puno znači"

Kata Repajić drugačije se ne bi uspjela cijepiti

Kata Repajić drugačije se ne bi uspjela cijepiti

Foto: Dnevnik / HRT

U posljednjih četrnaest dana evidentirano je 3697 novozaraženih, a čak njih 86% nije bilo cijepljeno. U istom razdoblju hospitalizirana je 221 osoba, a nije ih cijepljeno 87,5 posto.

Sličan je omjer i među preminulima. Od lipnja do danas od posljedica koronavirusa umrle su 254 osobe, od kojih 80 posto nije bilo cijepljeno.


Kako bi cjepivo došlo do svakoga - cijepi se i na kućnom pragu.


Kata Repajić drugačije se ne bi uspjela cijepiti jer ima zdravstvenih problema i iz kuće ne može.


- Imam jako bolesno srce, kaže. - To mi jako puno znači.


Na takav način cijepljeno je 300 osoba u Zagrebu.


- Mogu biti i mlađe osobe koje su ograničene na razne načine da jednostavno moraju osobe doći doma, također se mogu cijepiti osobe koje nisu invalidi, ali skrbe o toj osobi, kaže Alojz Radman (laboratorijska dijagnostika, HZJZ).


- Dosad nije bilo alergijskih reakcija u tijeku cijepljenja i nadamo se da će tako i ostati, kaže epidemiolog HZJZ-a Davor Plažanin.


Đuro Repajić primio je obje doze, a za sve koji dvoje - ima poruku.


- Preporučio bih da se cijepe bez razlike na cjepivo, svako je dobro, bolje išta nego ništa, da sačuvam i sebe i druge, pogotovo tko ima unučad kao ja, da ih može zagrliti, kaže.


Pozivi na cijepljenje ne prestaju.


- Za očekivati je da će vjerojatno broj ljudi koji će se cijepiti porasti sad kako će se vraćati s godišnjih odmora, ali, nažalost, očekujem da će biti porast broja oboljelih, kaže dr. sc. Tomislav Dijanić, voditelj Službe za epidemiologiju, NZJZ Osječko-baranjske županije.


Taj broj raste i to zbog širenja virusa s Jadrana na kontinent. U Karlovačkoj županiji većina pozitivnih na koronavirus upravo su mlađe osobe koje su se zabavljale na odmoru.


- Riječ o mlađim ljudima koji se vraćaju s mora, kaže Vesna Hajsan Dolinar, načelnica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.


Porastom broja novih slučajeva raste i broj hospitaliziranih. U splitskom KBC-u je 53 pacijenata.


- Mi praktički na prste jedne ruke možemo nabrojati sve koje smo u zadnjih mjesec i pol dana primili, a da su bili cijepljeni, rekao je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.


Zato je bolje cijepiti se i na taj se način pripremiti za četvrti val.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!