20:32 / 16.10.2021.

Autor: Margareta Jozinović Vuković/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Borba s delta-sojem

covid-19

covid-19

Foto: Andrii Vodolazhskyi / Shutterstock

Novih 1947 slučajeva zaraze koronavirusom na malo više od 9400 testiranih, potvrđeno je u Hrvatskoj u protekla 24 sata. Umrlo je 15 osoba. Na bolničkom je liječenju 871 pacijent, od kojih 114 na respiratoru. Od početka epidemije zabilježeno je više od 420 tisuća zaraženih osoba. Cijepljeno je 55 posto odraslog stanovništva. I dok su manje skupine nezadovoljnika počele prosvjedovati ispred domova članova Stožera, premijer Plenković tvrdi da Vlada odgovorno djeluje u koronakrizi.

Vrhunac 4. vala sve je bliže. Epidemiološka se slika ne smiruje.

- Imamo 15 preminulih od čega su tri cijepljena, a 12 nije. To su podaci koji moraju doprijeti do naših glava, moramo shvatiti da možemo učiniti najviše za našu zdravstvenu zaštitu cijepljenjem, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Pacijentima zaraženima na Odjelu gastroenterologije u riječkom KBC-u stanje se nije pogoršalo, a širenje zaraze je, kažu, spriječeno.

- Svi podaci govore da je uspješno zaustavljeno širenje infekcije. Danas nemamo nijednog novog pozitivnog ni bolesnika ni djelatnika, rekao je Alen Ružić, dr. med./ravnatelj KBC-a Rijeka.

U Osijeku danas i sutra cijepljenje bez najave prvom i drugom dozom. 

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 55 posto odraslog stanovništva pa liječnici apeliraju. Počelo je i cijepljenje trećom dozom. Tim osobama COVID potvrda bit će produljena za 365 dana.

Zbog COVID potvrda koje su roditeljima potrebne prilikom posjeta djeci na bolničkom liječenju nekoliko građana prosvjedovalo je pred domovima članova nacionalnog Stožera. Ta okupljanja komentirali su predsjednici Vlade i Republike.

- Najbolje da to ne rade, odnosno nikako da to ne rade pred kućama tih ljudi jer time uznemiruju njihove susjede, to nije u redu i pozivam ih da prestanu, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Nije sad hrvatski narod nešto nasilan, ja to nisam primijetio, to su iznimke, što ćemo sad... to ćemo riješit. Ja ih pozivam da se smire i budu razumni, sve skupa nema nikakvog razloga za nekakvu dramu - ima puno gorih situacija, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Jer u mnogim zemljama epidemiološke mjere mnogo su oštrije nego u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!