Osniva se novi Klub u Saboru, nižu se reakcije izbačenih SDP-ovaca

07.10.2021.

19:42

Autor: Margareta Jozinović/HRT/IMS/V.G.

Davor Bernardić i Domagoj Hajduković

Davor Bernardić i Domagoj Hajduković

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Kriza u SDP-u napokon je dobila rasplet. Održana je sjednica Predsjedništva stranke na kojoj je odlučeno da se iz SDP-a izbacuje sedmero članova, a bez stranačke iskaznice ostaje i Davor Bernardić. Ostalih sedmero pobunjenika dobilo je opomenu.

Osim Davora Bernardića, iz stranke su izbačeni Franko i Davorko Vidović, Vesna Nađ, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić i Katica Glamuzina. Nakon sjednice Predsjedništva, Peđa Grbin obrazložio je odluku.

- Kolegice i kolege nisu htjele poštovati odluke tijela stranke, ali ne samo to. Svojim brojnim javnim istupima, svojim izjavama nanijeli su ogromnu štetu SDP-u i ta je priča večeras došla kraju, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Davor Bernardić samo je jednom rečenicom komentirao izbacivanje.

- Oprosti im, Bože, ne znaju što rade, napisao je bivši predsjednik.

Odluka je donesena većinom glasova Predsjedništva, protiv je bilo troje članova. Među njima i saborski zastupnik Domagoj Hajduković, koji je poslije objavio da napušta stranku.

- U stranci u kojoj se pluralizam i različita mišljenja ne uvažavaju, u stranci u kojoj predsjednik ne prenosi događaje kako su se dogodili, u stranci koja vas javno prihvaća, a potajno vas se želi riješiti, u stranci u kojoj pojedinci odbijaju dati dokumentaciju DORH-u ili su priznali kaznena djela, a još su članovi s blagoslovom vodstva - više NE ŽELIM biti. To nije stranka u koju sam ušao 2000. s ciljem promjena Hrvatske na bolje, to nije SDP, to nije stranka Ivice Račana u kojoj je obraz vrjedniji od izbora. Sutra ću podnijeti zahtjev za ispis iz članstva jer to nije stranka koja utjelovljuje moje principe, vrijednosti i ideale. Borba se nastavlja, ali ne u stranci koja je sve samo ne socijaldemokratska. Isprike svim časnim članicama i članovima SDP-a, nisam uspio spasiti stranku od ovakvog vodstva. Volio bih reći da idem da bih se vratio, ali s ovako slijepim vodstvom… - napisao je Hajduković na Facebooku.

Na Facebooku je reagirala i Vesna Nađ.

- Hvala Peđi i ekipi iz Predsjedništva što su me večeras izbacili iz SDP-a nakon 21 godinu u SDP-u zajedno s još šestero saborskih zastupnica i zastupnika! To će SDP-u sigurno drastično podići rejting, a i članstvo, ukoliko uopće netko ostane u SDP-u, znat će to prepoznati kao odličnu odluku!

Oglasio se i Franko Vidović, zapitavši se što ostane na kraju.

- Možda malo tuge, ne za ovim sad. Već tuge za onim što je nekad bilo. Ovo sad nije vrijedno nijedne emocije. Ja ostajem svoj kao što sam uvijek i bio, sa morem mana i ponekom vrlinom, ali uspravan i ponosan. Ponosan na ono iza mene, uspravan u sadašnjosti i sretan jer imam budućnost. U kojoj nema mjesta za 'drugove' iz sadašnjeg rukovodstva SDP-a! Vama iz rukovodstva zbogom i da se ne sretnemo nikad više! A svim drugim ljudima u SDP-u i onima kojima sam nešto značio i onima kojima nisam veliko hvala. Hvala i svim ljudima koji su podržavali moje kandidature na listama SDP-a. Bez tih ljudi moj rad ne bi imao smisla. Bez vas bi sigurno bio drugačiji čovjek! Zbogom SDP!!!, riječi su kojima se Vidović oprostio od SDP-a.

Ne zna se hoće li bivši članovi osnovati svoju stranku. Nikša Vukas, koji je još prije izbačen iz SDP-a, kaže da se time dosad nisu bavili.

- Mi smo na neki način pokušavali do zadnjega da do ovoga ne dođe. Što će biti u budućnosti - sjest ćemo sa kolegicama i kolegama, razmatrati i na vrijeme ćemo vas obavijestiti, rekao je Nikša Vukas, bivši član SDP-a.

Za SDP-ova izbačenog veterana Davorka Vidovića dvojbe nema. I prije večerašnje odluke Predsjedništva bio je jasan o svojem političkom putu.

- Što se mene osobno tiče SDP je moj životni projekt i ja u nikakvim drugim projektima takve vrste ne želim sudjelovati, kaže Vidović.

Klub zastupnika SDP-a u Saboru bit će ugašen, najavio je Peđa Grbin.

- Sutra će se osnovati novi Klub zastupnika SDP-a koji će osnovati zastupnici u Hrvatskom saboru koji nakon današnje sjednice ostaju u stranci. SDP će i dalje zastupati politike koje su u njegovoj samoj srži. Politike solidarnost, pravde i demokracije. Politike koje su u Hrvatskoj prijeko potrebne, rekao je predsjednik SDP-a.

Odluku o isključenju sedmero članova još treba potvrditi Glavni odbor stranke, koji je prošle subote većinom stao na stranu Peđe Grbina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!