O problemima medicinskih sestara i tehničara na sastanku idući tjedan

23.09.2021.

19:18

Autor: Margareta Jozinović Vuković/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara

Foto: HTV / HRT

Sjedinjene Države odobrile su primjenu treće doze Pfizerova cjepiva protiv COVID-a za najugroženije skupine. To znači da se stariji od 65 godina i mlađi koji su zbog zdravstvenih razloga ili zanimanja najizloženiji riziku, mogu cijepiti još jednom dozom najmanje šest mjeseci nakon što su primili prve dvije. U Hrvatskoj je jednom dozom do sada cijepljeno gotovo milijun 800 tisuća ljudi, a cijepljenje je završeno za njih malo manje od milijun 700 tisuća. Zabilježena su 1373 nova slučaja zaraze. Aktivnih je slučajeva 8615. Na bolničkom su liječenju 694 pacijenta, od kojih 89 na respiratoru. Umrlo je 15 osoba.

Među preminulima je i 20-godišnjak koji se liječio u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti.

- Velika većina nažalost onih naših sugrađana koji su preminuli je necijepljena i zato još jednom apeliramo na sve da iskoriste zaštitu koja nam je na raspolaganju, a to je cjepivo, rekao je Andrej Pleković, predsjednik Vlade.

Oni najizloženiji u pandemiji, medicinske sestre i tehničari, u centru Zagreba prosvjedom su izrazili nezadovoljstvo i upozorili na goruće probleme u zdravstvu.

- Beneficirani radni staž, male plaće, radimo poslove medicinski sestara, doktora, spremačica, 3 u 1, i žena i sestra i drug, kažu prosvjednici te dodaju da u sustavu nedostaje 8000 sestara, koje su nezamjenjive, stup zdravstva.

- Prosvjed je legitiman, no nema mjesta manipuliranju činjenicama, poručio je ministar Beroš. Osvrnuo se i na posljedice za one koji u sustavu zdravstva i socijalne skrbi neće imati COVID potvrde od 1. listopada.

- Ako netko iz vlastitog razloga nije prebolio, ne želi se cijepiti, odbija antigensko testiranje, to će morati biti evidentirano u evidenciju i vjerojatno netko za taj period neće dobiti naknadu za rad, to je vrlo vjerojatno izvjesno, no ne vjerujem da će postojati takvi ljudi, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Prosvjednici su se prošetali i do Ministarstva zdravstva.

- Gospodine ministre, ne radite razdor između zdravstvenih djelatnika, nismo stoka, ne želimo da nas se klasificira kao cijepljene i necijepljene, mi smo svi zdravstveni djelatnici, rekao je Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata medicinskih sestara/tehničara zajedno.

- To je stvar svakog čovjeka. Ja ću sada javno reći, ja sam dva puta cijepljen, istaknuo je Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik sanitetskog prijevoza DZ-a Krapinsko-zagorske županije.

Na sastanku se razgovaralo o mogućim rješenjima.

- Neke koeficijente vezano za sestre, tehničare, vozače sanitetskog prijevoza, tu smo već daleko dogurali, reklao je Gordan Žanić, ravnatelj Sektora za financije i javnu nabavu Ministarstva zdravstva.

- Smatram da je razgovor bio konstruktivan, ali dobili smo samo obećanja, što smo se već dosta naslušali, istaknuo je Kušec.

Hoće li sve ostati na obećanjima ili će se neki od problema i riješiti, pokušat će dogovoriti na sastanku idući tjedan. A dok medicinske sestre prosvjeduju uz zviždanje, nepoznati vandali svoje su nezadovoljstvo izrazili bacanjem jaja na punkt za testiranje NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!