Imamo 1925 novozaraženih: Među preminulima dosad potpuno zdrav 33-godišnjak

06.10.2021.

09:43

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunic/Dusko Jaramaz/Patrik Macek/Zeljko Lukunic / PIXSELL/Shuttrstock

Opet imamo velik broj novozaraženih koronavirusom - 1925 novih slučajeva. Preminulo je 18 osoba. U bolnicama se liječi 820 pacijenata, od kojih 116 na respiratoru. Najmlađi među preminulima je 33-ogodišnjak koji je bio na respiratoru u bolnici u Zadru. Bio je potpuno zdrav i nije bio cijepljen.Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 411.917 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.722 preminulo, ukupno se oporavilo 394.382 osoba od toga 1.007 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 16.186 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.874.479 osoba, od toga 10.083 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 5.10.2021 utrošeno je 3.460.702 doza cjepiva, a cijepljeno je 45,28% ukupnog stanovništva, odnosno 54,31% odraslog stanovništva. Na dan 5.10.2021. utrošeno je 8.144 doza cjepiva, a od toga je 5.073 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 5.10.2021 1.837.585 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.721.731 osoba (1.623.117 osoba cijepljeno s dvije doze te 98.614 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 50,97% odraslog stanovništva. 

Umro 33-godišnjak, nije bio cijepljen

Do jučer potpuno zdrav i mlad čovjek izgubio je bitku s koronavirusom. Nije bio cijepljen. Teži oblik infekcije uzrokovao je oštećenja vitalnih organa i smrt.

- Umjesto da nam se svima grlo stisne od patnje tog čovjeka, njegove obitelji sada, mi ćemo sutra opet se svađati svi zajedno, opet dočekivati raznorazne likove koji nas zaskačuju, koji nam prijete, čitat ćemo izjave ljudi koji nemaju doista pojma, kazao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

Treći dan primjene COVID potvrda

Treći je dan primjene COVID potvrda u sustavu zdravstva i socijalne skrbi. Dok se ispred osječkog KBC-a djelatnici testiraju kako bi mogli na posao. U splitskom Centru za socijalnu skrb devetero zaposlenika i dalje odbija pokazati COVID potvrdu, treći dan zaredom.

- Ne želimo raditi nešto što je nelogično, neustavno i nezakonito. Gledajte, tu imaju pravne radnje, kako oni imaju pravo nama dati otkaz, tako i mi pravo da se na isto žalimo, kaže Matija Obradović, socijalni radnik.

Slična priča i u najvećem Domu zdravlja u Zagrebu. Jedna liječnica također je odbila na ulazu pokazati COVID potvrdu. Nije puštena na radno mjesto.

- Smatra da ona to nije dužna ovlaštenim osobama koji se nalaze na ulazu pokazati tako da smo onemogućili ulaz na radno mjesto s tim da moram naglasit da smo se pobrinuli za adekvatnu zamjenu, da su svi pacijenti zbrinuti i da će dobit svoju zdravstvenu zaštitu i da nitko neće bit zakinut, kaže Iva Zrinka Kordić, pomoćnica ravnateljice za kvalitetu Doma zdravlja Zagreb – Centar.

U Hrvatskoj danas u sustavu zdravstvene skrbi čak 31 osoba bez COVID potvrde odbila se testirati. Istodobno, Europska agencija za lijekove odobrila je primjenu 3. doze Pfizerova cjepiva, a primjena bi kod nas mogla početi za tjedan dana.

Treća doza

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin rekla je za podnevni Dnevnik HTV-a kako se unazad više tjedana prati situacija među preminulim osobama te da je među njima velik postotak onih koji nisu cijepljeni, između 75 i 80 posto.

Osobe koje su preminule, najčešće su starije životne dobi i s više drugih bolesti. No među preminulima ima i osoba mlađih od četrdeset godina. Apelirala je na sve građane da se cijepe.

Pripadnici dobnih skupina koje se zbog životnih okolnosti više kreću, a to je radno stanovništvo između 30 i 50 godina te školska populacija između 10 i 19 godina, najčešće obolijevaju posljednjih tjedana. Dodala je kako se svi trebaju držati osnovnih epidemioloških mjera.

Pavić Šimetin kazala je kako je jučer EMA dala pozitivno mišljenje o trećoj dozi cjepiva, a Hrvatska čeka preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. EMA je odobrila treću dozu Pfizer-BioNTechova cjepiva, stoga će se i u Hrvatskoj građani njime moći cijepiti.

Građani koji su se cijepili nekim drugim cjepivom, a trebaju primiti treću dozu, primit će također Pfizer-BioNTechovo cjepivo

- Treća doza se preporuča imunokompromitiranima četiri tjedna nakon 2. doze, a treća booster doza može se dati svima koji su primili 1. i 2. dozu, rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja u HZJZ-u. 

Produžuje se rok važenja potvrda

Na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izmijenjene su odluke koje se odnose na obvezu testiranja u zdravstvenom sustavu i djelatnosti socijalne skrbi, na način da se rok važenja potvrda kojima određene kategorije osoba mogu dokazati preboljenje ili cijepljenje produžuje s devet na 12 mjeseci. 

- To vrijedi za osobe kojima je dijagnosticirana bolest COVID-19 na temelju PCR-a, brzog antigenskog testa. Vrijedi i za vjerojatne slučajeve, kao i za osobe koje su cijepljene jednom dozom unutar osam mjeseci nakon preboljenja, objavio je načelnik Nacionalnost stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović na Twiteru. 

Učenik iz Zagorja prebačen u drugu školu

Učenik iz Krapinskih Toplica, koji mjesec dana nije polazio nastavu jer nije želio nositi masku u zajedničkim prostorijama škole, preselio se u drugu školu. Iako škola ima ista pravila i on će ih sada poštovati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!