Specijalna bolnica Sv. Katarina seli u Zagreb

27.10.2021.

08:15

Autor: Margareta Jozinović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Specijalna bolnica Sveta Katarina seli u Zagreb

Specijalna bolnica Sveta Katarina seli u Zagreb

Foto: Dnevnik / HRT

Europski centar izvrsnosti za personaliziranu medicinu, Specijalna bolnica Sveta Katarina iz Zaboka - seli se u nove prostorije u Zagrebu. Na više od 4 tisuće četvornih metara svojim će pacijentima i dalje osiguravati najsuvremeniji dijagnostički, terapijski i rehabilitacijski pristup. Znanstveni tim bolnice sudjeluje u istraživanju u kojem se oboljele od COVID-a liječi matičnim stanicama. 

Na slici pluća pacijenta koji je imao teži oblik COVID-a vidi se da 90% pluća nije funkcioniralo. Nakon terapije mezenhimalnim matičnim stanicama iz koštane srži zdravog donora - vidljivo je poboljšanje.

- Ovo je stanje sedam dana nakon aplikacije. Pogledajte kako ta pluća postaju transparentna, kako se zrak vraća nazad u odnosu na ovu tešku kliničku sliku, pokazuje prof.dr.sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Uskoro će završiti 2. faza ispitivanja. Rezultati su obećavajući.

- Oko 80% pacijenata kažu da u načelu ako pacijent primi te mezenhimalne matične stanice prije citokinske oluje ili tijekom citokinske oluje da praktički su rezultati takvi da niti jedan od tih pacijenata prema studiji ne bi trebao završiti na respiratoru, govori Primorac.

U suradnji s kolegama iz Izraela već se priprema 3. faza kliničkog istraživanja, a primjena mezenhimalnih matičnih stanica mogla bi biti prekretnica u liječenju COVID-a. No bolnica i drugim pacijentima nudi kompletnu dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju.

- Pacijenti dobivaju mogućnost precizne dijagnostike svih organskih sustava tijela. Slika koja nastaje je puno kvalitetnija što nama radiolozima i kliničarima daje mogućnost puno brže dijagnostike, rekao je Igor Borić, ravnatelj Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Svi nalazi i digitalne snimke pacijentima uskoro će biti dostupni putem posebnog portala.

- Tako da je to jedan dobar putokaz i za javne bolnice kako međusobno razmjenjivati podatke i kako sustav učiniti što učinkovitijim, rekla je Jadranka Primorac, članica Uprave Specijalne bolnice Sv. Katarina.

U ovoj bolnici koriste se najsuvremenijim tehnologijama u liječenju. U prilog tomu govori podatak da se ovdje godišnje liječi oko 40 tisuća pacijenata iz Hrvatske i inozemstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!