Krioablacijom tumora Zvonku je spašen jedini bubreg

25.05.2022.

19:44

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT

Zvonko Pelicarić

Zvonko Pelicarić

Foto: Dnevnik / HTV

Velik uspjeh liječnika KBC-a Sestre milosrdnice. Na Institutu za tumore prvi je put u Hrvatskoj izvedena krioablacija, odnosno zaleđivanje tumora. Riječ je o minimalno invazivnom zahvatu kojim se ciljano uništava tumor bez oštećenja zdravog tkiva.Zvonko Pelicarić već 8 godina živi samo s jednim bubregom. Kada je saznao da se tumor s prostate proširio i na njega, nije dvojio, prepustio se struci i novoj metodi.

- Malo me je bilo strah, pogotovo kad je liječnik rekao da ću ja biti među prvim pacijentima. S druge strane sam promislio - ako sam prvi, valjda će mi to malo bolje napraviti, priča Zvonko. Kaže da dan nakon operacije osjeća sitnu bol u predjelu bubrega - i ništa drugo.

Krioablacijom, minimalno invazivnim zahvatom, dr. sc. Luka Novosel sa svojim timom uništio je tumor na Zvonkovu bubregu, ali i na bubregu još jedne pacijentice. Objašnjava kako se zahvat izvodi, pod kontrolom CT-a pacijentu se precizno, bez reza - navode iglene sonde koje na svojem vrhu stvaraju zonu leda koja uništava tumor.

Tumorsko tkivo ledi se i uništava na minus 140 stupnjeva. Zahvat traje jedan sat i, kaže, ima mnogo prednosti. Čuva se funkcija organa bilo da se radi o plućima ili o bubregu. Nema reza, kraći je oporavak i manji je rizik od komplikacija, krvarenja ili upale. Pacijenti najčešće već sutra mogu na kućnu njegu.

- Ta se vrsta operacije preporučuje samo nekima. To je određena skupina bolesnika koji nisu kandidati za kiruško liječenje bilo zbog drugih komorbiditeta i rizika od anestezije, kaže Igor Tomašković iz Klinike za urologiju KBC-a Sestre milosrdnice i predsjednik Hrvatskog urološkog društva.

Zaleđivanje tumora planiraju uskoro primijeniti i na pacijenatima s metastazama na drugim organima. Taj je zahvat, dodaje predstojnik Klinike za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Ivica Sjekavica - moguće je izvoditi prvenstveno na plućima, plućnom parenhimu te koštanome sustavu, u strogim kliničkim i medicinskim indicikacijama.

Zvonkov jedini bubreg spašen je. Zahvalan je liječnicima a Ministarstvu i Vladi poručio je "da ove liječnike čuvaju kao kap vode". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!