Uređaj za intraoperativno zračenje: snimili smo prvu operaciju

15.10.2021.

19:42

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ekipa HTV-a snimila prvu operaciju s uređajem za  intraoperativno zračenje

Ekipa HTV-a snimila prvu operaciju s uređajem za intraoperativno zračenje

Foto: Dnevnik / HRT

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Klinika za tumore KBC-a Sestre milosrdnice prva je javnozdravstvena ustanova koja ima uređaj za intraoperativno zračenje. Njime će se smanjiti broj terapija zračenjem onkološkim pacijentima. Ekipa HTV-a snimila je prvu operaciju novim uređajem. 

Nakon uklanjanja karcinoma dojke slijedi zračenje intraoperativnim uređajem koje traje pedeset minuta.

- Tu će bolesnica dobiti jednu ukupnu dozu zračenja koja je planirana na ležište tumora, a kasnije nakon oporavka vidjet će se kolika je to doza po konačnom patohistološkom nalazu da li još treba dodati zračenje, rekao je v.d. predstojnika Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice doc. dr. sc. Ivan Milas.

Koje se izvan operacijske dvorane kontrolira na ovom novom uređaju za intraoperativno zračenje.

- Anesteziolozi prate stanje uspavanog bolesnika, kakvo je stanje s disanjem, otkucajima srca tako da ako se bilo što dešava anesteziolozi će signalizirati da se zaustavi zračenje, dodao je Milas.

Riječ je o aparatu kojim se smanjuje broj zračenja onkoloških pacijenata, a bit će i manja potreba za postoperativnim zračenjima.

- Može riješiti jako puno pacijentica da umjesto 25 puta dolaze na zračenje, dođu samo jednom, dodala je voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju predstojnika Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice doc. dr. sc. Vesna Ramljak, prim, dr. med.

- Glavna je prednost što se za vrijeme operativnog zahvata može dati nekada kompletna doza zračenja na ležište tumora, on nije specifičan samo za rak dojke, može se koristiti za neka druga sijela kao što su sarkomi, melanomi tako da možemo za vrijeme operacije ili kompletno dodati dozu zračenja ili djelomičnu dozu zračenja koja se kasnije može nadopuniti, naglasio je Milas.

Uređaj je vrijedan devet milijuna kuna, a Institut za tumore prva je javnozdravstvena ustanova koja ga posjeduje.

- Smatram da bi taj aparat trebao biti u svim centrima izvrsnosti koji se bave karcinomom dojke, recimo Breast Unit centar u Rijeci zaslužuje takav aparat, jednako tako u Splitu gdje je velika fluktuacija onkoloških pacijentica, istaknula je Ramljak.

Ovo je veliko olakšanje u procesu liječenja.

- Kad bi bili ozračeni odmah iza operacije automatski manje gubimo vremena i terapija i drugih zračenja jer prvenstveno to je veliki dug, dug proces, ako dobijete šesnaest ili dvadeset zračenja to znači da izgubite mjesec dana, a možda i više, poručila je onkološka pacijentica Sanja Šutej.

Vremena za gubljenje nemaju. S druge strane - kontrole i preventivni pregledi su najvažniji, jer ako se tumor otkrije na vrijeme, put do izlječenja je kraći i bezbolniji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!