Ministar Beroš obišao radove na obnovi Dječje bolnice u Klaićevoj

23.12.2022.

14:59

Autor: HRT/R.S.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je obišao Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj ulici gdje se s 43 milijuna kuna obnavljaju tri zgrade oštećene u potresima, te posebno istaknuo usklađenost obnove sa zadržavanjem pružanja zdravstvene zaštite djeci u toj bolnici.

Oba potresa 2020. godine oštetila su tri bolničke zgrade - objekte Jovičić, Turina i Fischer. Njihova se obnova većinom financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda solidarnosti, s tim da je rok za povlačenje sredstava i realizaciju projekata lipanj 2023.

Na objektu Jovičić radovi su počeli u lipnju ove godine. Obnovljena su dva kata s administrativnom i upravnom djelatnošću. Dva kata s poliklinikama bit će gotova do kraja siječnja, istaknuo je ravnatelj Goran Roić na konferenciji za novinare prikazujući podatke o građevinskim radovima koji se već mjesecima događaju u Klaićevoj.

Slijedi i obnova objekta Turina, zaštićenog objekta iz 1957., u koji će se utrošiti 11 milijuna kuna. Tamo se nalazi laboratorijska dijagnostika i velik dio specijalističke djelatnosti. Plan je da radovi počnu početkom veljače i budu gotovi do kraja lipnja 2023., kako bi se poštivali rokovi za bespovratna sredstva.

Za obnovu Fischerove zgrade s početka prošloga stoljeća, iz Fonda solidarnosti predviđeno je oko 3,5 milijuna kuna, a iz mehanizma za oporavak i otpornost oko 24 milijuna kuna, ukupno 27,5 milijuna kuna.

Roić: Obnova se provodi u fazama kako ni jedna medicinska djelatnost ne bi bila prekinuta

Ravnatelj je rekao da je bolnica već uložila novac u hitnu sanaciju tog objekta u kojemu je 79 postelja dječje kirurgije, operacijski trakt i kompletna dijagnostika.

Klaićeva vlastitim sredstvima potpuno obnavlja i objedinjeni hitni prijem, a ministar i ravnatelj obišli su prvu fazu obnove koja je gotova. Druga faza počet će iza Nove godine.

- Obnova se provodi u fazama kako niti jedna medicinska djelatnost ne bi bila prekinuta i kako niti jedan hitan pacijent ne bi ostao nezbrinut", istaknuo je Roić.

Obilazak Klaićeve jedan je u nizu ministrovih obilazaka građevinskih radova u zagrebačkim bolnicama, stradalima u potresu. Prethodno je obišao radove u KB-u Merkur i Klinici za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Beroš je istaknuo da je Klinika za dječje bolesti realizirala čak tri projekta obnove, od ukupno njih 52 u zdravstvenom sustavu, te pohvalio usklađenost obnove sa zadržavanjem pružanja zdravstvene zaštite djeci.

Klinika bi u dogledno vrijeme trebala svoje prostore preseliti na novu adresu, u nacionalnu dječju bolnicu koja će se graditi u Blatu, a ministar je istaknuo kako iduće godine "očekuje daljnji napredak u realizaciji tog projekta".

Ministar Beroš traži očitovanje od doma zdravlja zbog ordinacije na Istu

Ministar zdravstva Vili Beroš je poručio da će zatražiti očitovanje Doma zdravlja Zadarske županije zbog okolnosti da mještani vlastitim sredstvima i donacijama opremaju ordinaciju primarne zdravstvene zaštite na otoku Istu.


- Zatražit ću očitovanje od zadarskog Doma zdravlja o stanju zdravstvene infrastrukture na lokaciji Ist-Molat, rekao je Beroš.

Beroš je komentirao medijske napise o opremanju ordinacije na Istu kampanjama preko društvenih mreža i lokalne televizije, te istaknuo da su te ordinacije zadaća županija jer su oni osnivači ustanova.

- Zatražit ću očitovanje a potom, zajedno sa županijskim vlastima, tražiti rješenje za te izazove. Osobno doživljavam porazom zdravstvene administarcije to što nije bila primjerena zdravstvena infrastruktuira iako je realno da se u svakom području RH ne možemo očekivati isti nivo, rekao je Beroš.

Projekt realizacije izgradnje Nacionalne dječje bolnice

Ministar Beroš izrazio je želju za realizacijom izgradnje bolnice u Blatu.


- Ova Vlada je prepoznala to kao jedan od osnovnih i važnih izazova dakle osiguranje sveobuhvatne i pravovremene zdravstvene zaštite, djeci u dječjoj dobi je to od iznimne važnosti stoga idemo tim putem i u fazi je projekt realizacije izgradnje Nacionalne dječje bolnice, na press konferenciji rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.


- Jedino zajedno struka, administracija i Vlada mogu prepoznati ovakve projekte i uložiti jednu snagu i energiju i na kraju ih realizirati, dodao je. 


Ministar ističe da će zdravstveni sustav sljedeće godine polučiti prave rezultate mukotrpnog rada u zadnjih godinu dana nakon što se stišala pandemija koronavirusa. 


- I izmjenu zakonodavnog okvira, u izmjenu paradigmi koje su do sada vrijedile u zdravstvenom sustavu. Okrećemo se u potpunosti našim pacijentima, jačamo primarnu zdravstvenu zaštitu, posvećujemo se pitanjima koja su desetljećima bila zanemarena, pitanja kadrovske strukture, financiranja, dodao je. 


Nedostatak liječnika 


Osvrnuo se i na problem nedostatka liječnika i specijalizanata te naglasio da će zatražiti očitovanje od Doma zdravlja Zadarske županije. 


- Ja znam da sam kao prvi čovjek sustava odgovoran za takve stvari, ali ne i jedini. Stoga to pitanje nedostatka liječnika, infrastrukture uređaja na razini primarne zdravstvene zaštite moramo rješavati zajedno s onima koji su po zakonu i Ustavu nositelji primarne zdravstvene zaštite, a to su županije, istaknuo je ministar. 


- Ne bježim od svoje odgovornosti i sada ću kao i do sada zatražiti očitovanje od Doma zdravlja Zadarske županije o stanju zdravstvene infrastrukture na toj lokaciji, dodao je. 


Takav jaz u sustavu smanjit će broj specijalista, naglasio je i istaknuo kako smatra porazom zdravstvene administracije što nije bilo primjerene zdravstvene infrastrukture. 


- Mi sada rješavamo nagomilane probleme i činjenicu da se 12 dugih godina u jednom trenutku da li zbog objektivnih ili nekih drugih razloga uopće nisu raspisivale pojedine specijalizacije, rekao je Beroš.


Ozlijeđeni dječak nastradao upotrebom pirotehničkih sredstava


Prokomentirao je i slučaj ozlijeđenog dječaka koji je zbog korištenja pirotehničkih sredstava ostao bez prstiju.


- Upotreba takvih pirotehničkih sredstava, petardi, eksplozivnih naprava krajnje je opasna i može u pojedinim slučajevima polučiti iznimne teške tjelesne ozlijede pa i doživotnu invalidnost. To apsolutno nije dobro i iz godine u godinu na to upozoravamo, kazao je ministar. 


- Apeliram na sve roditelje da budu svjesni situacije koja može nastati ako netko neovlašteno, nedozvoljeno koristi nekakva sredstva koja nisu adekvatna, dodao je. 


Izmjena zakona zdravstvene zaštite


Izmjene zakona zdravstvene zaštite trebale bi ubrzo zaživjeti i te izmjene predstavljaju određeni okvir koji će predstavljati promjene koje se nastoje postići u zdravstvenom sustavu, kazao je ministar. 


-  Dakle jačanje preventive, preventivnih zdravstvenih pregleda. Nadalje poradit ćemo na ranom otkivanju bolesti, vjerujem da ćemo ubrzo uvesti sustav onkološke uputnice koja će omogućiti u roku od jednog mjeseca i obradu i dijagnozu i tretman za sve onkološke bolesnike, jačanje primarne zdravstvene zašite, jačanje domova zdravlja, rekao je Beroš.


- Zatim moramo razmišljati o reorganizaciji našeg bolničkog sustava, novoj kategorizaciji bolnica, o financijskoj učinkovitosti i naravno ljudskim potencijalima, dodao je. 


Ministar je za kraj poželio svima sve najbolje za predstojeće blagdane i proučio:


- Da doista svi zajedno detektiramo ono što je loše u hrvatskom zdravstvenom sustavu i da ga ozdravimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!