Borba za Zagrebačku županiju

02.05.2021.

19:21

Autor: Borko Brunović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Borba za Zagrebačku županiju

Borba za Zagrebačku županiju

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U utrku za zagrebačkog župana - idu neka već poznata i neka nova imena. Dugogodišnji župan kojeg ovoga puta podupire HDZ, bivši SDP-ov ministar, a svoje kandidate predstavili su Domovinski pokret i Fokus.

Nakon 20 godina na čelu županije, bivši HSS-ovac, a sada nezavisni, Stjepan Kožić ide po šesti mandat. U novu političku utrku ulazi uz podršku HDZ-a. Ako ostane župan, investirat će u vodoopskrbu i školstvo.

- Paralelno ćemo raditi na obnovi od potresa pa ćemo graditi nove dvorane i škole. Mogu reći da je naša Županija gospodarski najstabilnija županija u Hrvatskoj, a to onda potvrđuje da je i dosad vođena kvalitetno i odgovorno, rekao je Kožić.

S tim se ne bi složio kandidat SDP-a i HSS-a, Mihael Zmajlović koji kaže da je županiji potreban zaokret i novi, pošteniji pristup. Oštro kritizira aktualnog župana i njegov mačehinski odnos prema školstvu.

- Zagrebacka županija vodi jednu vrlo lošu politiku kada govorimo o zdravstvenom sustavu, ali i sustavu obrazovanja i to je ono što želimo zapravo ovdje mijenjati. Dakle jedan jedinstveni pravedan pristup izgradnji škola, ne po političkom i stanačkom ključu nego prema stvarnim potrebama, rekao je Zmajlović.

Kandidat Domovinskog pokreta u prvi plan stavlja demografsku obnovu, obrazovanje i mlade. Domagoj Lovrić pravnik je koji dolazi iz privatnog sektora i kaže da županiju treba organizacijski restrukturirati po uzoru na uspješne korporacije.

- Da ona počne funkcionirati kao jedna koherentna cjelina, da počne funkcionirati kao služba za građane,a ne nešto što opstruira i nešto s čime građani imaju problema. Dakle transparentnost, revizija poslovanja i poslagivanje tako da bude u službi građana, rekao je Lovrić.

Galerija
Stjepan Kožić , Foto: Dnevnik/HTV/HRT
Mihael Zmajlović , Foto: Dnevnik/HTV/HRTDomagoj Lovrić, Foto: Dnevnik/HTV/HRTAna Bolšec , Foto: Dnevnik/HTV/HRT

Ana Bolšec iz Fokusa, u fokus kampanje stavlja zdravstvo, školstvo i promet. Poručuje da za uspješnije funkcioniranje, županija mora biti mnogo bolje prometno povezana.

- Mlada sam, mlada ekipa je oko nas. Neopterećena nekakvim stvarima iz prošlosti i da tako kažem repovima. Mislim da zaista imamo ideje i znamo kako to provesti u praksi, rekla je Bolšec.

Svi kandidati tvrde da imaju ideje i program. A samo jedan dobit će priliku ispuniti ili pogaziti obećanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!