Grad Zagreb izabrao Pripuzovu tvrtku za zbrinjavanje biootpada

18.10.2021.

16:05

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Zbrinjavanje otpada u Zagrebu

Zbrinjavanje otpada u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Za preuzimanje i oporabu biootpada, Grad Zagreb je nakon javnog natječaja odabrao zajednicu ponuditelja oko tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, dok je druga ponuda odbijena jer nije bila valjana, objavljeno je na Oglasniku javne nabave. Posao je vrijedan 36 milijuna kuna. Ugovor će trajati godinu dana.


Grad Zagreb nema svoje kapacitete, pa su postojale dvije opcije - ili da gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević dopusti da se Grad utopi u smeću ili da potpiše ugovor s Petrom Pripuzom, javio je Borko Brunović za središnji Dnevnik HTV-a. 

Na natječaj su se javile dvije tvrtke, uz Pripuzovu i zajednice ponuditelja Saubermacher EKP, Saubermacher Slovenija te Bio Direkt, koja je imala 2,6 milijuna kuna skuplju ponudu, a među ostalim nisu imali svu dokumentaciju i dozvole, pa je povjerenstvo Grada imalo jednostavnu odluku dati posao najboljem ponuđaču. Sada počinje teći rok od 15 dana za žalbu, a nakon toga će se potpisati ugovor na jednu godinu.

Podsjetio je da je Pripuz poslovao sa Zagrebom i Milanom Bandićem niz godina, bio je i na optuženičkoj klupi te kazao da je ovo s političke strane veliki udarac za Tomaševića koji je najavljivao novi smjer i nova rješenja za problem otpada, reviziju svih poslova s Pripuzom, no nije ih uspio pronaći.

Procijenjena vrijednost posla s biootpadom bila je 36 milijuna i 500 tisuća kuna bez PDV-a, a ponuda tvrtki Ce-za-r, Reoma grupe i Eko-flor bila je najpovoljnija, ali i jedina na javnom natječaju raspisanom polovicom rujna.

Zajednica ponuditelja tako će u sljedećih godinu dana biootpad zbrinjavati za 33.637.500 kuna plus PDV, a ugovorena količina je 22.500 tona.

Na javni natječaj stigla je još samo jedna ponuda, i to zajednice ponuditelja Saubermacher EKP, Saubermacher Slovenija te Bio Direkt, no ta tvrtka, u trenutku predaje ponude, nije imala dozvolu za oporabu biootpada u količini od 22.500 tona, već samo za 6600 tona.

U zapisniku javne nabave, navodi sa da je ponuda druge zajednice ponuđača odbijena temeljem Zakonu o javnoj nabavi, jer zajednica ponuditelja nije dokazala sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti koja se traži.

Okvirni ugovor s javnog natječaja trajat će godinu dana, a ugovorena količina otpada je 22.500 tona.

Posao oporabe biootpada u Zagrebu trenutno obavljaju gradske tvrtke Čistoća i Zrinjevac, koje su ga preuzele u svibnju nakon što se tvrtka Ce-za-r naglo povukla iz posla pod objašnjenjem da su iscrpili ugovorenu količinu otpada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!