Tomašević o Richteru: Ne slažem se s njegovim stavovima, ali zakonito je izabran

06.10.2021.

17:27

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/HRT/IMS/M.Š.

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Nakon odlaska predsjednika i člana Uprave Zagrebačkog holdinga, pred zagrebačkom vlasti opet problemi. Ovaj put zbog imenovanja Darka Richtera ravnateljem Dječje bolnice Srebrnjak. Zbog njegovih stajališta o medicinski pomognutoj oplodnji i potencijalnog sukoba interesa sve je više zahtjeva da se njegovo imenovanje preispita.


Novi dan, nove glavobolje za gradonačelnika. Postavio je Upravno vijeće Srebrnjaka, a ono za šefa Bolnice Darka Richtera koji je u kumskim odnosima s predsjednicom Vijeća. 

Tomašević je jutros bježao od novinarskih pitanja, no predvečer je održao konferenciju na kojoj je rekao da je Vijeće donijelo autonomnu odluku i da on iza Vijeća stoji iako se sa svjetonazorom ravnatelja ne slaže.

- Što se tiče imenovanja novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, iako je bilo nekih drugih informacija tijekom dana, pravno smo provjerili i odluka Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak pravno je, što se tiče Grada Zagreba, finalna. Nema procedure u koju se gradonačelnik uključuje s nekakvom suglasnosti budući da se radi o javnom natječaju, istaknuo je Tomislav Tomašević.


S osobnim i političkim stavovima novog ravnatelja Darka Richtera koji izlaze u javnost, kazao je da se kao gradonačelnik ne slaže.

- Međutim, to je njihova odluka, ja naravno podržavam takvu odluku, donijeli su je na temelju zakonitog postupka, na temelju objektivnih stručnih kriterija te smatraju da je on bio najbolji kandidat, a kako bi se ispunili ciljevi. Da bolnica krene u realizaciju europskog projekta, a radi se o najvećem projektu u Gradu Zagrebu. Ako se ne ispune kriteriji, to je ogroman novac koji pada na proračun Grada Zagreba, dodaje. 

Ponavlja da gradonačelnik Zagreba po zakonu ne sudjeluje u tom postupku.

- Koliko god je ovo politički zahtjevna situacija, ova odluka je finalna i to je to. Ja to nekom pravnom radnjom ne mogu poništiti. Uostalom, oni su tu odluku obrazložili i smatraju da je on najbolji kandidat. Ja sam im dao povjerenje kao Upravnom vijeću i ja tu odluku prihvaćam, dodaje gradonačelnik Zagreba Tomašević. 

Kazao je da je postavio ciljeve pred Upravno vijeće, da je ljude birao po kriteriju stručnosti.

- Tu je isto bilo puno osporavanja, jesu li izabrani po kriteriju stručnosti. Sada se vidi da jesu i donijeli su takvu odluku na temelju tih kriterija, dodaje.

Upravno vijeće se već tri mjeseca bavi Dječjom bolnicom Srebrnjak.

- Ušli su u sve moguće revizije, izvješća, u sve dijelove EU projekta. Mogu samo vjerovati da je odluka bila ispravna, to će se uskoro pokazati. Ključno je da se projekt spasi, na rubu je da se realizira. Radi se o vrlo ambicioznom projektu. Iz te perspektive imamo veliku odgovornost da se ne dogodi da se taj projekt ne provede i da sve padne na proračun Grada Zagreba. 

Ako se pokrene neka revizija, to će trajati mjesecima, bilo bi dobro da ona dođe od državne revizije.

- Da ne tereti vrlo nategnuti proračun Srebrnjaka. Radi se o ogromnim dugovima koji su tamo nastali, oni su usporedivi s cijelim proračunom te bolnice na godišnjoj razini. Financirati neku neovisnu reviziju mislim da nije oportuno, nadam se da će to uskoro napraviti državna revizija, zaključuje. 

Predsjednica Vijeća negira sukob interesa

Predsjednica Upravnog vijeća sukob interesa negira, iz odlučivanja se, kaže, izuzela.

- Niti sam ga zvala niti sam znala da će se javiti. niti smo se čuli u cijelom postupku odabira. Ja sam ga prvi put vidjela, prvi puta kad sam izlazila iz dvorane kad je on trebao uči na razgovor, rekla je Sanja Kolaček, predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

U životopis docenta Richtera nitko ne sumnja, no njegovi svjetonazorski stavovi i izjave da je "umjetna oplodnja vrsta silovanja u epruveti" mnogima su problematični. Ne i vijeću koje se sa stavovima ne slaže, ali je ocjenjivalo program.

- Osobno ne dijelim ideološko opredjeljenje primarijusa Richera. Dapače, s nekim od njegovim stavova se duboko ne slažem. Međutim, stavovi kandidata nisu bili predmet ovog natječaja, rekla je Ivana Novoselec, članica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

- Važno je naglasiti da je diskriminacija na temelju vrijednosnih stavova ne samo protuustavna i protuzakonita nego se kosi isto tako s mojim dubokim uvjerenjima, rekao je Marko Turudić, član Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Zagrebački SDP otvoreno protiv imenovanja. Richterovi stavovi su im neprihvatljivi i od gradonačelnika traže da preispita odluku.

- On u suštini diskriminira djecu po porijeklu. Prema načinu kako su začeta. I to naprosto stvara jako loše ozračje, stvara problem građanima, roditeljima koji u mnogim slučajevima nemaju drugi izbor nego odverasti djecu u tu bolnicu na neku pretragu, rekao je Ivan Račan (SDP).

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je poručio da se 'duboko ne slaže' s izborom Darka Richtera za ravnatelja Srebrnjaka te od gradonačelnika Tomislava Tomaševića zatražio da ubuduće malo više pazi koje će osobe izabrati na dužnosti koje su u njegovoj ingerenciji.

- Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević donio je odluku da se za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak imenuje Darko Richter, a mi u SDP-u se s tom odlukom duboko ne slažemo. Međutim, to je u njegovoj nadležnosti i očekujemo od njega da u budućnosti malo više pazi koje će osobe biti izabrane i da si ne dopusti biranje osoba za čije stavove dio građana osjeća da ih se diskriminira. Dijeliti djecu prema tome kako su začeta za mene je potpuno neprihvatljivo", poručio je Grbin svom koalicijskom partneru u glavnom gradu.

Pokazalo se i da nova gradska vlast ima deficit kadrova. Jedni koje su imenovali bez natječaja odlaze, drugi koje su imenovali na natječaju izazivaju kritike. Problemi ne prestaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!