Domovinski pokret u potrazi za predsjednikom

07.09.2021.

19:35

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/P.F./HRT

Domovinski pokret traži novog predsjednika

Domovinski pokret traži novog predsjednika

Foto: Dnevnik / HRT

 Od iznenadnog odlaska Miroslava Škore s čela Domovinskog pokreta, stranka u anketama sve više pada, pa mnogi članovi zazivaju što skoriji izbor novog predsjednika. Izborni procesi trebali bi početi sljedeći tjedan, a kao glavni favorit za novog čelnika sve se više spominje vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Otkako je prije mjesec i pol zaštitno lice napustilo Domovinski pokret, pljesak su zamijenile svađe, a nasljednika još nema. Rejting stranke pada, traži se osoba koja će preokrenuti taj trend. Sljedeći tjedan počinje izborni proces, do sredine listopada očekuje se novi čelnik.

- Volio bih da ima više kandidata i da onda članovi izaberu onoga koji im je naprihvatljiviji. Ja sam već prije govorio da bih osobno volio da gospodin Penava bude kandidat i smatram ga po puno kriterija vrlo, vrlo dobrim kandidatom, rekao je Igor Peternel, Domovinski pokret.

No da bi vukovarski gradonačelnik postao kandidat, po stranačkom statutu mora biti član Domovinskog pokreta, što u ovom trenutku nije. Pregovori traju.

- Sve opcije su na stolu, privest ćemo te razgovore kraju. Vjerujem da ćemo na temelju sve ove dosadašnje suradnje stati blisko surađivati. U kojoj funkciji, u kojem svojstvu, tko na kojem mjestu nikad nije bio imperativ, tako da nije ni sada, objasnio je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Desnica traži vođu s vizijom, a takvog nema na vidiku, smatra politički analitičar i konzultant Mate Mijić, nekad suradnik stranke. Penava je, kaže, prepoznatljiv lokalni i regionalni političar, ne i nacionalni. Ako dođe na čelo stranke, čeka ga težak posao.

Budućnost je jako teško odrediti zato što je tako puno takmaca na tom dijelu političkog spektra. Vidimo po recentnim anketama da je padom popularnosti Domovinskog pokreta profitirao Most. Dijelom može, ako u predsjedništvo izaberu ponešto drukčiji profil političara, ovaj put profitirati možda i HDZ. Možda i Suverenisti mogu tu profitirati, smatra Mijić.

A upravo u saborski klub Suverenista, čini se, ulazi bivši predsjednik Miroslav Škoro. S druge strane Domovinskom će se pokretu pripojiti stranka Zlatka Hasanbegovića. Na desnici preslagivanje, karte se ponovno miješaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!