14:07 / 16.06.2021.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/IMS/HRT

Reakcije na Tomaševićevo imenovanje Uprave Zagrebačkog holdinga

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Zagrebačkom holdingu obavljena je primopredaja, nakon što je djelomično imenovana nova Uprava, na čijem će čelu biti Nikola Vuković. Upravo se imenovanje Nadzornog odbora i Uprave našlo pod povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Ispituje se je li gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević pri imenovanju poštovao zakonsku proceduru.- Bilo je potrebno djelovati hitno zbog stanja u Holdingu - a odluka je pravno valjana, odgovara gradonačelnik Tomislav Tomašević. Napominje da će ostatak Uprave i Nadzorni odbor, kao što je i obećao, birati na javnom natječaju.

- Radi se o uvriježenoj dosadašnjoj praksi koja traje više od osam godina i doista poštujem rad Povjerenstva, mislim da je ono iznimno bitno, ali mislim da su ovoga puta pogriješili, rekao je.

Predsjednik Republike Zoran Milanović na upit novinara komentirao je odluku Povjerenstva, rekavši:

- Ne znam dovoljno o tome da bih mogao komentirati. To je politička odluka, ali sukob interesa sigurno nije, ono o čemu sam čitao da je tu riječ. Radi se o političkim odlukama. Dopuštam da sam nešto krivo shvatio, ali ako je zaista ono što piše, da je čovjek imenovao upravu Holdinga, to je njegovo pravo, nema tu sukoba interesa. Na tome će ili dobiti ili izgubiti izbore, nikakav sukob interesa tu nije u pitanju, ustvrdio je.

Novaković: Moguća povreda čl. 15

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv gradonačelnika Tomaševića jer je imenovao vodstvo Holdinga bez Skupštine. Iako situaciju reguliraju čak tri zakona, predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković smatra da kolizije nema i da je sve jasno.

Rekla je da je predmet otvoren zbog eventualne povrede čl. 15 Zakona o sprečavanju sukoba interesa, zbog imenovanja bez prijedloga predstavničkog tijela. 

- Nakon što se konstituira predstavničko tijelo, ono je trebalo dati prijedlog osoba i onda bi to bilo u skladu sa zakonom o sprječavanju sukoba interesa, čl. 15 st. 2. Krivo je u javnosti da je povjerenstvo to sada odlučilo. Povjerenstvo ovu praksu ima od 2018. godine, vodili smo nekoliko desetaka postupaka protiv dužnosnika zbog povrede čl. 15, dapače, i završili smo ih meritornom odlukom, rekla je. 

Filipović: Tomašević jasno krši zakonske odredbe

Izabrani zastupnik zagrebačke Gradske skupštine Davor Filipović (HDZ) izjavio je kako je Tomašević zapošljavanjem bez natječaja prekršio zakon o sprečavanju sukoba interesa te smjernice Povjerenstva za sukob interesa.

- U kampanji smo mogli slušati o novome modelu upravljanja Zagrebom, a dobili smo kršenje zakonskih odredbi i zapošljavanje bez javnih natječaja. U kampanji ste mogli slušati kako će se Zagreb u budućnosti oslanjati na vlastite snage i kapacitete, pa smo onda vidjeli prvu najavu koja se odnosila na angažiranje vanjskih stručnjaka. Ne vidim da se to na bilo koji način može opravdati. Prošla uprava nije birana u Skupštini Grada Zagreba, međutim moram istaknuti da ovakve smjernice i upute Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa nije ni bilo, postojao je zakon, u ovom slučaju zakon nije poštovan, ni smjernica Povjerenstva, ustvrdio je.


Troskot: Tomašević je prekršio obećanje imenovanjem u Holdingu

Saborski zastupnik Zvonimir Troskot kritizirao je prve poteze gradonačelnika Tomislava Tomaševića istaknuvši da je imenovanjem nove uprave i nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, odmah nakon izbora prekršio svoje predizborno obećanje.

- Smatramo da je važno od početka postaviti jasna pravila kojih se dosljedno treba držati, a ne ih zaobilaziti prvom prilikom, poručio je Troskot, izabrani zastupnik u Gradskoj skupštini. 

Poručio je i da je odluka o zaustavljanju javnih nabava u Gradskoj upravi također bila problematična jer isprva nije precizirano kojih pa se odmah postavilo pitanje neće li se primjerice obustaviti isporuka sapuna i toalet papira dječjim vrtićima.

Orešković: Politička instrumentalizacija Povjerenstva

- Ovakvu blamažu i sramotu u radu Povjerenstva nisam očekivala. Moram reći da ne branim Tomaševića, ja branim zakon, princip, branim pravnu sigurnost, branim dosljednost u primjeni pravnih normi. Ovako bih postupila da se radi o bilo kome od vas ili o bilo kojem županu, gradonačelniku i općinskom načelniku u bilo kojoj jedinici lokalne ili područne samouprave, poručuje Dalija Orešković (Centar i GLAS), bivša predsjednica Povjerenstva.

Kaže da je pokretanjem postupka protiv Tomaševića Povjerenstvo postupilo protivno dosadašnjoj praksi i dopustilo da ga vladajući politički instrumentaliziraju.

Grbin: Potrebne izmjene zakona

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je da je Povjerenstvo reagiralo temeljem članka kojeg je, kako je istaknuo, "praktički jučer zatražilo da se izbriše iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa", a s obzirom na to da je Zakonom o lokalnoj samoupravi iz 2012. na drukčiji način uređeno pitanje imenovanja osoba u upravljačka i nadzorna tijela u trgovačkim društvima u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

- Uz dužno poštovanje prema Povjerenstvu i odličnom poslu koje rade u brojnim drugim sferama, ovo nije njegova, ovo je zadaća zakonodavstva, rekao je Grbin te pozvao Vladu da u saborsku proceduru uputi izmjene zakona.

GONG: Tomašević iznevjerio predizborna obećanja

U GONG-u poručuju da "imenovanja bez natječaja nisu put koji su građani i građanke na izborima odabrali želeći promjenu u upravljanju Gradom Zagrebom".

"Ako zaista želi promijeniti model upravljanja Zagrebom i nakon dvadeset godina vladavine Milana Bandića prekinuti s praksom netransparentnog zapošljavanja, GONG smatra kako se novi gradonačelnik Tomislav Tomašević trebao držati obećanja i standarda najavljenih u izbornom programu", stoji u priopćenju GONG-a. 

Vruće političko ljeto

Nakon 17 godina, od kojih je šest bila na čelu, iz zgrade je išetala bivša predsjednica Uprave Ana Stojić Deban. Novom vodstvu poželjela je sreću, a stanje u megatvrtki, kaže, nije alarmantno unatoč minusu od 305 milijuna kuna.

- Upozorili smo ih što treba riješiti u kratkoročnom periodu, što treba riješiti dugoročno. Predali smo kao i gradonačelniku izvješće o radu. Ne očekujem da će sada biti nekakvih naglih, drastičnih poteza niti ima nekakvih situacija koje gore, kazala je.

O njima će od danas odlučivati novo vodstvo. Uz Nikolu Vukovića, u Upravi će sjediti i bivši šef Hanfe Ante Samodol, dok ulogu predsjednice Nadzornog odbora preuzima iskusna ekonomistica i bankarica Suzana Brenko

Slavko Linić, bivši ministar financija, za nju kaže da je sposobna i uspješna dok se sa Samodolom, dok je bio predsjednik Hanfe, nije slagao.

Dok nova Uprava Holdinga ne želi pred javnost, tvrtku napušta 35 agencijskih radnika kojima nije produljen ugovor o radu. Otpuštanja, imenovanja, sukobi...

Dan prije konstituiranja Skupštine - vruće političko ljeto u Zagrebu je počelo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!