20:12 / 20.05.2021.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Odlikovani najbolji pripadnici Zapovjedništva za potporu

19. obljetnica ustrojavanja Zapovjedništva za potporu

19. obljetnica ustrojavanja Zapovjedništva za potporu

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

U vojarni "Croatia" 1. gardijske brigade Tigrovi u Zagrebu svečano je obilježena 19. godišnjica ustrojavanja Zapovjedništva za potporu. U nazočnosti predsjednika Republike Zorana Milanovića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admirala Roberta Hranja odlikovani su najbolji pripadnici postrojbe iza koje je godina puna izazova.

Na rođendanu i vrhovni zapovjednik.


- Hrvatski vojnici pozdrav domovini!


- Pozdrav!


Iza postrojbe je godina za pamćenje. Borba protiv pandemije, pomaganje nakon potresa, u Zagrebu i na Banovini.


- Dali su veliki obol, veliki napor su dali. Danima nisu dolazili kod kuće. Iz dana u dan su bili tako neprekidno, čak i 30-40 dana da su pružali potporu stradalom stanovništvu u Sisačko-moslavačkoj županiji, kazao je zapovjednik bojne za potporu Zapovjedništva za potporu, bojnik Dražen Sebastijan.


Oni najzaslužniji dobili su odlikovanja.


- Iznimno sam ponosna jer bez obzira na tridesetu godinu u službi ovakvo jedno odlikovanje je samo poticaj da zapnem još jače, kazala je Lidija Lukša, stožerna narednica.


U najizazovnijoj godini od Domovinskog rata, postrojba je pokazala zašto je logistika važna u ratu, ali i mirnodopskom razdoblju. 


- Sve ono što je pred nama zajedno ćemo biti spremni prihvatiti, prilagoditi se tome u cilju da naše OS budu uvijek spremne za one temeljne zadaće koje ovo društvo postavlja pred njih. rekao je načelnik Glavnog stožera OS RH, admiral Robert Hranj.


Uoči Dana Oružanih snaga vrhovni zapovjednik pozvao je na zajedničko polaganje vijenaca.


- Opet je petljanje oko protokola, ne možeš znati točno što će biti, kad će biti. Očekujem ga, ali ne ovisi to o meni. Dakle po tom nesretnom protokolu ja sam prvi, ja sam šef države. Dakle ja nudim ono svoje društvo dakle prije svega premijeru, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović.


No premijerudo druženja nije.


- Ne, nema vijenaca zajedničkih, to smo apsorvirali. Do kraja mandata, to smo apsorvirali, kazao je premijer Andrej Plenković.


To znači - svaka će delagacija polagati svoj vijenac - odvojeno.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!