19:47 / 27.09.2021.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Balkanski narkokartel drži više od 50% europskog tržišta kokaina, policija ih je pratila mjesecima

Rabijen balkanski narko kartel

Rabijen balkanski narko kartel

Foto: MUP / policija.gov.hr

Dosad neviđena Europolova međunarodna operacija u kojoj je sudjelovalo osam zemalja rezultirala je uhićenjem 23 od 61 evidentiranog pripadnika balkanskog narkokartela. Ta izrazito mobilna zločinačka organizacija imala je aktivne ogranke u nekoliko europskih zemalja, a činili su je uglavnom kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.


Krijumčare balkanskog narkokartela policija je pratila mjesecima, a kad su im specijalci pokucali, odnosno razvalili vrata - imali su što zaplijeniti: 2600 kilograma kokaina i 320 marihuane, 600 tisuća eura i nekoliko luksuznih vozila. Na više adresa u Španjolskoj i Sloveniji uhićene su 23 osobe.

- Balkanski kartel velika je opasnost za sigurnost cijele Europe. To je polikriminalna organizacija koja je aktivna na globalnoj razini i koja zarađuje golem novac i ima veliku moć, rekao je Tomislav Štampuk, PNUSKOK .

A kolika je ta moć najbolje govori podatak da balkanski kartel drži više od 50 posto europskog tržišta kokaina koji se krijumčari iz Južne Amerike i distribuira po cijelom Starom kontinentu. Zaradom od prodaje financiraju se druge kriminalne aktivnosti.

- Trgovina drogom uništava društva i ekonomiju te je najprofitabilnija grana kriminala protiv koje se borimo. Generira milijarde eura zarade, koje onda služe za financiranje ubojstava i korupcije, rekao je Robert Fay, EUROPOL-ov Europski centar za teški i organizirani kriminal

Operacija Musala složena je i koordinirana akcija u kojoj su pod kapom EUROPOL-a sudjelovale policije osam zemalja. Informacije su se razmjenjivale mjesecima. Prvi put surađivale su prema modelu "operative task force".

- Fantastična policijska akcija. Vjerujem da nećemo stati na ovome i vrlo smo ponosni što smo dio ovog novog modela suradnje koji daje dobre rezultate, rekao je Urban Zepič, Nacionalni istražni ured (Slovenija) .

Nakon spektakualnih uhićenja Europol najavljuje policijsku suradnju i u budućnosti. Kriminalne skupine sve su organiziranije stoga se i oni koji ih love moraju stalno usavršavati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!