Kako će se podijeliti karte u Saboru?

11.10.2021.

19:42

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/IMS/HRT

Socijaldemokrati i SDP-ovci

Socijaldemokrati i SDP-ovci

Foto: HTV / HRT

Nakon što su, s 18 zastupnika, postali najjači oporbeni klub u Hrvatskome saboru, očekuju se prvi potezi izbačenih i odmetnutih SDP-ovaca okupljenih u novom klubu socijaldemokrata. Pripada im mjesto potpredsjednika Sabora, koje je izgubio Miroslav Škoro, a zanimljivo je i pitanje što će biti s mjestom predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koje pripada najjačoj oporbenoj stranci, a koji trenutačno vodi izbačeni SDP-ovac Nikša Vukas.

Nikša Vukas predsjednik je Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, no, čini se, ne zadugo. Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, Odbor pripada najjačoj oporbenoj stranci, a s obzirom na to da Socijaldemokrati nisu stranka nego klub, Odbor ne mogu držati.

- Tko će biti na kojem saborskom odboru nije sad u prvome planu. Najbitnije je da ja prvi neću raditi nikakve probleme i poštovat ću zakon Republike Hrvatske. Tražit ćemo mišljenje saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i onda ćemo znati točno kome to mjesto pripada, kazao je Nikša Vukas, klub zastupnika Socijaldemokrata i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 

Uz preraspodjelu odbora, slijedi rošada i potpredsjednika Sabora. Socijaldemokrati imaju pravo na jedno mjesto, SDP na drugo - što znači da će u novoj križaljci kratkih rukava ostati Miroslav Škoro iz Suverenista.

- To je nepisana praksa. Hoće li to zaista tako i biti - vidjet ćemo. Ja očekujem da ćemo s kolegama iz oporbe sjesti ovaj tjedan i do petka dogovoriti eventualne preraspodjele i što se tiče sjedenja u Saboru i što se tiče radnih tijela i što se tiče mjesta potpredsjednika Sabora, rekao je Domagoj Hajduković, predsjednik kluba Socijaldemokrata. 

Raspoređuju se mjesta, no ne i novac iz proračuna koji ostaje SDP-u, a ne izbačenim zastupnicima. Nakon svih turbulencija, u SDP-u su uvjereni da su sukobi sada prošlost.

- Mi smo jedinstveniji, to doduše ne mora nužno biti najbolje, no mislim da su sva stranačka tijela pokazala visoku stupanj jedinstva da stranka mora normalno funkcionirati, rekao je Arsen Bauk, potpredsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Ipak, unatoč deklarativnom jedinstvu, u SDP-u i dalje ima onih koji se s odlukama Predsjedništva ne slažu.

- Ja se temeljno ne slažem sa isključenjima. Protivnik sam isključivosti, pobornik sam uključivosti. Formirana su nažalost dva kluba, a možda i na sreću. Ja sam znao reći malo u šali, "pod navodnicima" da širinu i snagu SDP-a upravo dokazuje osnivanje dva socijaldemokratska kluba u Saboru, rekao je Zlatko Komadina (SDP).

Što god mislili jedni o drugima, ti će klubovi morati surađivati ako žele biti ozbiljna oporba HDZ-u. Na ljevici se karte ponovno miješaju, perspektiva i jednih i drugih - neizvjesna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!