Bačić o ustavnim promjenama: Ne prihvaćamo prijedloge ni s lijeve ni s desne strane

19:38 / 10.06.2022.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je večeras u središnjem Dnevniku HTV-a kako ne prihvaćaju prijedloge koji dolaze s lijeve ni desne strane političkog spektra vezano za ustavne promjene jer u tom slučaju Ustav ne bi mogli ni donijeti.

Nakon što je proteklih dana razgovarao s gotovo svim većim oporbenim strankama, HDZ je danas pozvao manje zastupničke klubove na razgovor o izmjenama Ustava u vezi s referendumom. Vladajućima je za ustavne promjene potrebna potpora dijela oporbenih zastupnika.


Bačić je u Dnevniku rekao da kroz izmjene Ustava i Zakona o ustavnom sudu uspostaviti bolji, kvalitetniji, demokratskiji i građanima dostupniji referendum.


Smatra da razgovori teku jako dobro.


- Tijekom idućeg tjedna nadam se da ćemo supotpisati prijedlog izmjena Ustava, izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, i uputiti Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora na daljnju realizaciju izmjena Ustava i Ustavnog zakona, rekao je Bačić.


Upitan o najavi nekih stranaka da bi mogli tražiti izmjene vezane uz pravo žena na izbor, Bačić je rekao da su u razgovorima čuli pojedine prijedloge i želje i na lijevom i na desnom političkom spektru koji su dijametralno suprotni.


- Mi u ove izmjene Ustava idemo isključivo kako bi uredili ustavno-pravni okvir za održavanje referenduma i ne prihvaćamo niti prijedloge koji dolaze s lijeve, niti s desne strane, jer u tom slučaju Ustav ne bismo mogli donijeti, ne bismo postigli 101 ruku, i mislimo da trebamo doista ostati na ovom izvornom prijedlogu izmjena Ustava, rekao je Bačić.

"Naši politički, ideološki, svjetonazorski stavovi jednaki su kao što su bili i prije"


Na sutrašnjem općem saboru HDZ-a trebale bi se usvojiti nove programske smjernice, u kojima između ostalog piše i da HDZ poštuje sve zajednice obiteljskog života koji se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti. Na pitanje mijenja li HDZ time svoj stav Bačić je odgovorio niječno.


- HDZ je jasno usidren u desnom političkom centru, poručio je.


Dodao je da su svjesni da pored njih žive drugi i drugačiji koji žive u drugim životnim zajednicama te da tu činjenicu kao demokratska stranka, čiji se program temelji na kršćanstvu i humanizmu, respektiraju i uvažavaju.


- I time samo želimo reći da želimo Hrvatsku i hrvatsko društvo kao tolerantno i dobro društvo, a naši politički, ideološki, svjetonazorski stavovi jednaki su kao što su bili i prije, ali želimo jasno na ovaj način pokazati da je HDZ danas moderna stranka koja uvažava i tu činjenicu, zaključio je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!