Koje opasnosti prijete na bazenima te kako ih izbjeći?

17.07.2022.

08:59

Autor: Sanja Najvirt/HRT/IMS/V.G.

Opasnosti prijete na bazenima

Opasnosti prijete na bazenima

Foto: HTV / HRT

Utapanje je treći po učestalosti uzrok smrti djece i mladih. Uz to, ljeti zbog visokih temperatura do kobnih posljedica dovodi i nesavjesno ostavljanje djece u automobilu. Sve to zahtijeva stalne preventivne i edukacijske akcije. U suradnji s policijom i žurnim službama Centra 112 - sustavno ih organizira grad Požega zajedno sa školom plivanja na tamošnjim bazenima.

Gužve na bazenima, skakanje u vodu, dugotrajno izlaganje vrelom ljetnom suncu i visokim temperaturama - mogu za male, ali i odrasle neoprezne kupače biti itekako opasni. 

- Vrlo brzo nakon 20-tak, 30-ak minuta pa i sat vremena nastupaju zbog izlaganja suncu i visokim temperaturama neurološki poremećaji - od opće slabosti koje su opasne - do poremećaja disanja, konvulzija, grčeva pa čak i gubitka svijesti, kaže Vlado Drkulac, pedijatar, OŽB Požega.

Da spašavanje od utapanja, ali i saniranje ozljeda nije nimalo jednostavno - pokazali su požeškim mališanima i njihovim roditeljima pripadnici HGSS-a, ronioci i naravno - djelatnici požeške Hitne medicinske službe.

- Pošto je utapanje kod djece i mladih čak treći uzrok smrtnosti, smatrali smo da su ovakve akcije i poželjne i potrebne kako bi upoznali javnost na sve moguće situacije u kojima se mogu naći i na koji način u tom slučaju treba reagirati, kaže Maja Petrović, pročelnica Odjela društvenih djelatnosti Grada Požege.

A kako je svakodnevno za ljetnih mjeseci na gradskom bazenu čak petstotinjak djece - prevencije nikad dovoljno. Sve veći problem je neodgovorno ponašanje roditelja koji na žegi djecu ostavljaju u automobilima. Dehidracija, a potom i koban ishod mogu nastupiti vrlo brzo.

- Smatramo to velikim problemom ne samo kod nas već i u svijetu pa smo ocijenili važnim pokazati s našim službama kako treba postupiti u takvim situacijama, pri visokim temperaturama, kada djeci prijeti dehidracija i koban ishod. Zato apeliramo na odrasle da djecu ne ostavljaju u automobilima, upozorava Slavko Marinac, ravnatelj Civilne zaštite Požeško slavonske županije.

Dio je to preventivnog projekta koji s Gradom i žurnim službama provodi Ministarstvo unutarnjih poslova kako bi zaštitilo one - najranjivije, djecu.

- Policijski službenici su aktivno sudjelovali u simuliranim vježbama spašavanja iz bazena i to od krađa na bazenima, sprečavanja spolnog iskorištavanja djece na plažama i bazenima, zaštite djece od dehidracije u vozilima, a ponovno smo predstavili i kampanju "postani policajac - policajka" te apeliramo na mlade ljude koji se vide u ovom pozivu da se jave na tekuće natječaje za prijem u Policiju, poručuje Goran Matijević, Odjel prevencije PU požeško slavonske županije.

A za ljetnih mjeseci baš na kupalištima, bazenima, rijekama i jezerima u unutrašnjosti - broj intervencija svih žurnih službi i policije se udvostručio. Na sreću - dosad bez kobnih posljedica, zasigurno zahvaljujući i ovakvim preventivnim akcijama...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!