Ban Toskić o odluci Stožera: Želimo se baviti pacijentima, a ne telefonirati

01.11.2021.

12:55

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

"Želimo se baviti pacijentima, ne administracijom"

"Želimo se baviti pacijentima, ne administracijom"

Foto: Studio 4 / HRT

U kratkom vremenu donesene su dvije preporuke obiteljskim liječnicima. Prva se odnosila na to da trebaju podsjetiti svoje pacijente da se moraju cijepiti trećom dozom, da moraju telefonom zvati pacijente, a druga se odnosila na kriterije po kojima bi obiteljski liječnici podatke o nekim kroničnim bolestima dostavljali MUP-u, koji bi tada mogao nekom zabraniti ili ograničiti vožnju automobilom i dobivanje vozačke dozvole.

- Preporuka je došla u petak, posljednji radni dan prije blagdana, tako da je sasvim sigurno još nitko nije počeo primjenjivati. Preporuka je teško provediva iako je donesena u formi radne zapovijedi koju ne možemo ignorirati ili odbiti. Svi moraju biti svjesni, i Stožer i Ministarstvo i pacijenti, da će postupanje po ovoj odluci izrazito smanjiti dostupnost pacijenata njihovom izabranom liječniku, i to u trenutku kada bolnički sustav puca, preopterećen je, i u trenutku kada bismo mi, obiteljski liječnici, trebali riješiti 80 posto oboljelih od COVID-a, i na taj način pomoći našim bolničkim kolegama koji su pod iznimnim pritiskom, rekla je Nataša Ban Toskić iz KOHOM-a gostujući u emisiji "Studio 4".

- Blokiranje naših telefona pozivanjem pacijenata koji već dvije godine slušaju o bolesti COVID-19 i dulje od godinu dana o potrebi cijepljenja, o kojem se obraćaju stručnjaci različitih profila i odgovorne osobe svih institucija, sada svesti na individualno pozivanje pacijenata od strane liječnika - meni je baš neobična odluka. Nama nije jasno objašnjeno u kojem dijelu svog radnog dana bismo trebali biti nedostupni svojim pacijentima i stati s radom, dodaje.

Na izjavu voditelja kako 40 posto starijih od 80 godina nije cijepljeno, ali i 31 posto starijih od 65 godina, te da uz ovaj naputak ispada kao da je razlog tomu neažurnost obiteljskih liječnika koji nisu napravili svoj posao u kampanji cijepljenja, Nataša Ban Toskić rekla je kako je "to jedno nevjerojatno prebacivanje odgovornosti".

- Liječnici obiteljske medicine od prvog dana rade stalno, svaki dan, rade u COVID ambulantama, uzimaju brisove, i već su pozvali sve svoje pacijente jednom na cijepljenje prvom, a potom drugom dozom. Cijelo vrijeme cijepe u svojim ambulantama, po kućama, na punktovima. Sada se ponovno aktiviraju COVID ambulante radi rasterećenja prijma, a tko će onda raditi, tko cijepi i sada, tko cijepi protiv gripe? Nažalost, moram konstatirati da cijeli Stožer i Ministarstvo uopće ne poznaju procese rada u obiteljskoj medicini. Nisu im poznati sadržaj, metode i opseg rada i tim svojim neobičnim, neshvatljivim i ishitrenim odlukama potpuno remete i razaraju obiteljsku medicinu kao takvu. Mi se prije svega želimo baviti medicinom i svojim pacijentima, a ne administracijom i telefoniranjem, ističe Ban Toskić.

Nataša Ban Toskić navodi kako je "ministar zdravstva zatražio da mu se dostave podaci o tome koliko je pacijenata nazvano, koliko ih se pristalo cijepiti, koliko je odbilo, te je naredio kućne posjete ne poznavajući što je to institut kućne posjete u obiteljskoj medicini, što je privatnost doma, i da se nikome u kuću ne može doći bez poziva ili dozvole".

- U godinu dana medijske kampanje "Cijepi se", u kojoj su sudjelovali svi medijski kolege i brojni drugi, nije se uspio postići dovoljan odaziv, a sad bismo mi u 14 dana trebali to postići, i za to smo i odgovorni, uz sav svoj preostali posao. Mislim da je nastala jedna konfuzija u vođenju i kontroli epidemije i samog procesa cijepljenja, zaključila je Ban Toskić.

O oduzimanju vozačkih dozvola

- Ono što je sada na stolu je da vaš liječnik momentalno tijekom liječničkog pregleda oduzme vama vozačku dozvolu i o tome obavijesti policiju, koja vas potom može zaustaviti na cesti i prekršajno ste odgovorni jer ste vozili bez vozačke dozvole. Mi smo sad u jednoj trilemi - treba li zvati telefonom sve one koji se do sada nisu odlučili cijepiti, treba li prioritetno oduzimati vozačke dozvole i vještačiti o sposobnosti za uspravljanje osobnim vozilom, ili prioritetno pružati aktivnu zdravstvenu skrb oboljelima od COVID-a, rasterećivati na taj način bolnice i zbrinjavati zdravstveno sve one druge bolesti koje nisu nestale nego su se javile u daleko većem intenzitetu radi prethodnog "lockdowna", potresa, zatvorenih bolnica i nedostupne bolničke zdravstvene skrbi, objašnjava Ban Toskić.

O tome kakve bi to posljedice moglo imati na odnos pacijenata i liječnika, Nataša Ban Toskić kaže da su liječnici upozorili sve, od predsjednika države i ministra zdravstva do udruga pacijenata.

- Ukazivali smo koliko će se to loše odraziti na međusobni odnos povjerenja liječnika i pacijenata, koliko će ljude odvratiti od dolaska u naše ambulante, usmjeravati ih u privatne poliklinike. To će nas onemogućiti u radu, poremetiti siguran proces rada, ali nitko nije shvatio koliko je to ozbiljno, nagalšava Nataša Ban Toskić iz KOHOM-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!