Korlaet: Naslijedili smo zapušten grad; Herman: Uzmite lopatu u ruke

19:47 / 02.06.2022.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Luka Korlaet i Mislav Herman u Dnevniku

Luka Korlaet i Mislav Herman u Dnevniku

Foto: Dnevnik / HRT

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mislav Herman (HDZ) večeras su se u HTV-ovom središnjem Dnevniku sučelili govoreći o problemima u Gradu Zagrebu, poput ovotjednog puknuća cjevovoda i požara u Frankopanskoj ulici te urušavanja krova bivše tvornice Gredelj, a otvoreno je i pitanje gospodarenja otpadom.

Korlaet je rekao da su naslijedili grad koji je dugo zanemarivan i koji je infrastrukturno zapušten.


- I evo, to su posljedice te dugogodišnje nebrige, ja bih rekao, rekao je Korlaet.


Na pitanje kako to riješiti odgovorio je: "Imamo plan".


- Ova prva godina je bila godina konsolidacije, da tako kažem, a sada slijedi i nadgradnja, dodao je.


Herman je rekao da od vlasti očekuju da probleme riješi što prije.


- Krajnje je vrijeme da se prestane optuživati za sve što je loše u ovome gradu one koji su bili prije i da se jednostavno uzme lopata u ruke i da se grad počne i obnavljati i da se od njega napravi moderna europska metropola, odnosno najmanje sve ono što se u izbornom programu platforme Možemo! spominjalo, rekao je Herman.


Upitan bi li Ured za krizne situacije u ovim situacijama bio od koristi, Korlaet je rekao da on nije izgubljen, već je pripojen Uredu za mjesnu samoupravu i postao je Sektor za urbanu sigurnost.

Hoće li Zagreb prestati biti "kantograd"?

Što se tiče pitanja gospodarenja otpadom, Korlaet je rekao da idu na to da odluka o novom modelu bude implementirana od 1. srpnja.


- Ako malo okasnimo, odnosno malo prokliznemo taj datum, nema veze, radimo na njemu uz pomoć i Skupštine i građana, rekao je.


Herman je rekao da i dalje smatraju da je ovakav model odvoza otpada financijski neodrživ i utopijski, te da su za vrijeme skupštinske rasprave nekoliko puta napomenuli da je upitno je li u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom. 


Korlaet je objasnio da se uvodi usluga odvoza miješanog komunalnog otpada po količini kroz tri litraže vrećica - 10, 20 i 40 litara, po cijeni od 2, 4 i 8 kuna. Napomenuo je da se ne radi o cijeni same vrećice, već usluge, i to MKO-a, ali i odvoza svih ostalih vrsta otpada.


- Grad će prestati biti kantograd, imat ćemo nadzorne bokseve na za to predviđenim lokacijama, rekao je Korlaet, a najavio je i podzemne spremnike gdje to bude moguće.


Rekao je da neće sve to biti u funkciji kroz mjesec-dva, ali da će odluka sigurno biti implementirana 1. srpnja.


Herman je pak rekao da još nema cjelovitog plana gospodarenja otpadom - od nastanka u kućanstvu do konačnog zbrinjavanja, o kojemu, kako je dodao, nitko ne želi govoriti.


- Dok ne dobijemo na naše skupštinske klupe cjeloviti plan gospodarenja otpadom, ništa nema od rješavanja kantograda, poručio je Herman.


Plan postoji i plan se radi, uzvratio je Korlaet.


- Imamo u planu i sortirnicu, i kompostanu, i zatvaranje Jakuševca, dugoročno gledano, dodao je.

O poskupljenjima


Što se tiče najave poskupljenja grijanja, Korlaet je rekao da je HEP Toplinarstvo u nadležnosti države i da na to ne mogu utjecati, ali da će se, što se tiče stvari u ingerenciji grada, paketom mjera pokušati boriti s eventualnim rizikom od siromaštva građana.


Korlaet je rekao i da su napravili tzv. energetski atlas Grada Zagreba u kojemu je vidljiva potrašnja struje, vode, tople vode i plina za svako kućanstvo.


- I mislimo kroz kontrolu toga i kroz pokušaj smanjenja tih energetskih troškova, prije svega kroz solarizaciju krovova Grada zagreba, prije svega javnih zgrada, a onda i privatnih, utjecati na smanjenje tih troškova, rekao je Korlaet.


Herman je rekao da se strašno puno toga planira napraviti, ali da se ništa ne radi.


- Nadam se da se za privatne korisnike neće na jednaki način brinuti kako su se ovu zimu brinuli za poslovne korisnike, kad znate koliko su te cijene njima poletjele u nebo kada se na vrijeme plin nije kupovao po višestruko nižim cijenama, rekao je.


Herman je također istaknuo Vladin paket mjera od preko 5 milijardi kuna za ublažavanje rasta cijena energenata te pozvao Grad Zagreb da učini nešto slično. Na pitanje je li takvo što moguće Korlaet je odgovorio potvrdno, ali rekao da u ovom trenutku ne može reći više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!