22:05 / 02.04.2021.

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Služba Muke Gospodnje po epidemiološkim mjerama

Služba Muke Gospodnje po epidemiološkim mjerama

Služba Muke Gospodnje po epidemiološkim mjerama

Foto: Dnevnik / HRT

Veliki je petak jedini dan u godini kada se u crkvama ne služe mise. Kardinal Josip Bozanić službu Muke Gospodnje večeras je predvodio u zagrebačkoj Župi Pape Ivana XXIII. 

Drugačije je nego što su vjernici navikli, u crkvama ih može biti puno manje nego što bi inače moglo. Za svaku osobu trebalo bi organizirati 7 kvadratnih metara prostora, odnosno 2 metra razmaka, prenio je Boris Kanazir za Dnevnik HRT-a.

Svi oni koji nisu smjeli ući u crkvu liturgiju su pratili izvana, također održavajući razmak i noseći zaštitne maske.

U Zagrebu je jedan od problema i teško oštećena katedrala u potresu, pa je zagrebački nadbiskup odlučio, uoči Uskrsa i na sam Uskrs, misna slavlja predvoditi u drugim župama zagrebačke nadbiskupije. Večeras je to bilo u Dubravi.

Veliki petak je dan kada se Crkva prisjeća Isusove muke i smrti. Na današnji dan nema svete mise već se služi Muka Gospodnja.

Oltar ostaje nepokriven, neukrašen i na njemu nema križa ni svijećnjaka jer danas Crkva žali nad Kristom. Svećenici su odjeveni u ruho crvene boje koja simbolizira muku i smrt.

Tri su dijela službe Muke Gospodnje, prva je služba riječi, zatim klanjanje križu i na kraju je sveta pričest.

Vjernici tradicionalno na ovaj dan poste.

- Dolazimo na svetu misu od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka, dan Muke Gospodnje je jednako važan kao i svi ostali dani u Velikom tjednu, rekla je jedna vjernica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!