19:53 / 22.11.2021.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/B.A./HRT

Što se sve očekuje od Macronova posjeta: "Ulazimo u novu fazu odnosa"

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Ludovic Marin / Pool via REUTERS

Jedan od najvažnijih događaja ovoga tjedna u Hrvatskoj službeni je posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona našoj zemlji. Njegov posjet očekuje se s velikim zanimanjem. Za vrijeme Macronova boravka u Hrvatskoj finalizirat će se i sporazum o kupnji borbenih zrakoplova, francuskih Rafalea, no Hrvatskoj je iznimno važna i francuska potpora za ulazak u Schengen i eurozonu.

Macron je prvi francuski šef države koji dolazi u posjet Hrvatskoj. Trebao bi sletjeti u srijedu, u ranim večernjim satima, a potom odlazi na ranu večeru s premijerom Andrejom Plenkovićem i užim krugom ministara.


U četvrtak ujutro svečano će ga na Pantovčaku dočekati predsjednik Zoran Milanović uz najviše vojne počasti, a zatim će u društvu premijera položiti vijenac kod Spomenika domovini.


Slijedi ključni dio sastanka - u Banskim dvorima održat će se bilateralni sastanak dvaju izaslanstava, tijekom kojeg će Macron i Plenković potpisati novi ugovor o strateškoj suradnji Francuske i Hrvatske.


Uz jačanje obrambene, gospodarske i drugih oblika suradnje, tim će ugovorom biti jasno istaknuta potpora Francuske ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen. O važnosti te potpore najbolje govori činjenica da Francuska početkom iduće godine preuzima predsjedanje Vijećem EU-a, a očekuje se i da će upravo tijekom francuskog predsjedanja Europsko vijeće donijeti konačnu odluku o ulasku naše zemlje u Schengen.


Hrvatski ministar obrane u društvu francuske kolegice tijekom sastanka potpisat će ugovor o nabavi 12 francuskih višenamjenskih borbenih aviona Rafale. Te avione posljednje generacije stare deset godina Hrvatska će platiti 990 milijuna eura. Vojna sposobnost koju će oni donijeti Hrvatskoj, kako ističu u Vladi, trebala bi u znatnoj mjeri povećati geostrateški utjecaj Hrvatske.


Nakon bilateralnog sastanka slijedi radni ručak u proširenom formatu kojim završava Macronov posjet Hrvatskoj.

video thumb

- Činjenica je da ulazimo u novu fazu odnosa s Francuskom zato što je ovo u 30 godina naše neovisnosti prvi pravi bilateralni posjet jednog francuskog predsjednika, koji ima dva temeljna elementa. Jedan je strateško partnerstvo, drugi je potpisivanje ugovora za Rafale. Te dvije stvari dignut će naše odnose na razinu kakvu nikada nismo imali. One će unaprijediti i politički dijalog i suradnju i u pogledu jugoistoka Europe, i u okviru EU-a, i u okviru NATO-a, i u okviru UN-a, drugih međunarodnih organizacija, ali, naravno, i gospodarsku suradnju jer to je u konačnici cilj, rekao je danas premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!