Trogrlić: Milanoviću trojka, HDZ nema oponenta, a Možemo se susreće s realnošću

10:36 / 06.01.2022.

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Jerko Trogrlić

Jerko Trogrlić

Foto: Studio 4 / HRT

Što se tiče komunikacije, Milanoviću dajem trojku. Ima iznimnu ulogu u hrvatskoj demokraciji iz razloga jer ne postoji nikakva relevantna oporba. HDZ u ovom trenutku ni s desnice niti s ljevice nema oponenta, a Možemo doživljava susret s realnošću. SDP je u traženju sebe, pokušava se na različitim razinama isprofilirati, ali siguran sam da neće doći do raspada koalicije u Zagrebu, rekao je Jerko Trogrlić, politički analitičar, gostujući u "Studiju 4".
Oporba pokreće inicijativu za smjenu ministra Horvata, kojeg je prepoznala kao glavnog krivca u Vladi Andreja Plenkovića za kašnjenje obnove na Banovini i u Zagrebu.


- Sigurno da je njegovim radom nezadovoljan i sam premijer, ali kad to oporba radi na ovakav način, sigurno neće popustiti. Ta situacija neće stati s ovom interpelacijom koja će s obzirom na saborsku većinu proći neuspješno. Nezadovoljstvo građana će rasti i ne bih se iznenadio da do te smjene dođe na proljeće, ali ne kao posljedica ove interpelacije, rekao je Jerko Trogrlić.

- Previše bi bilo staviti teret samo na jednu osobu - ministra Horvata, ali kao zadužen za taj resor će snositi najveću političku odgovornost. Standard da dolazi do smjene ministara, ne zbog korupcijskih afera, nego zbog njihovog lošeg ili nedovoljnog rada, mislim da ne bi bio loš, dodao je.

Je li ovoj Vladi potrebna rekonstrukcija?

- Nemamo standard takav da se ministri mijenjanju jer nisu dovoljno dobri ili jer se netko umorio. To je posao koji određeni ministri rade već pet godina, to je posao koji nosi težinu, stres, frustracije i umor, u konačnici nekom se otvaraju i druge opcije u karijeri. Ne bi bilo nelogično da do toga dolazi, ali u Hrvatskoj dosad nismo imali ministre koji svojevoljno odlaze, bar ne prečesto, ili da netko pogotovo u Plenkovićevoj vladi odlazi jer nije dovoljno dobro radio svoj posao.

Trogrlić je rekao da ne bi bilo loše da dođe do rekonstrukcije, a smatra da bi najveći udar mogao biti na ministra Beroša zbog pandemije, ministra Horvata zbog situacije s obnovom nakon potresa...

- Mislim da ministra Banožića upravo spašava taj sukob s predsjednikom. Ministar Ćorić već neko vrijeme nije taj koji privlači negativnu pozornost. On nije netko tko donosi veliki plus na popularnost rada Vlade, ali sigurno nije onaj tko stvara problem na dnevnoj razini Plenkoviću, rekao je Trogrlić.

Sukob oko nabave oklopnih vozila?

Nastavlja se sukob premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića preko ministra Banožića. Sukob oko nabave oklopnih vozila poprima i međunarodni predznak.

- Ta situacija je donedavno bila jako podcijenjena. Za Hrvatsku je bitan odnos sa SAD-om, ima puno šire političke reperkusije nego je do zadnjih dana bilo prepoznato. Sad smo došli u vrijeme kad moramo donijeti odluku. Izlaze nekonzistentne informacije od strane MORH-a u usporedbi s onim što dobivamo iz Ureda predsjednika. Izgledamo neozbiljno, a radi se o važnim stvarima, nacionalnoj sigurnosti, upozorio je Trogrlić.

Što ako se Hrvatska odluči za europska borbena vozila, a ne američka?

- Sigurno da Amerikanci na to ne bi gledali na pozitivan način pogotovo nakon što smo odabrali Rafale. Vidi se da je Amerikancima jako stalo da pokažu utjecaj i prisustvo u zemlji. Ti Bradleyji su se pretvorili u zadnju točku spasa odnosa, rekao je politički analitičar. 

- Ono što nitko nije objasnio dovoljno jasno jest koja je razlika između američke i drugih ponuda, postoje li njemačka borbena vozila i tko ih u ovom trenutku ima. Amerikanci svoju ponudu dobrim dijelom predstavljaju donacijom, znamo da se radi o starijim vozilima, znamo da moramo ispuniti kvotu prema NATO-u. Ima reperkusija na puno faktora, vjerojatno na BiH. Radi se o važnoj odluci i vidi se da Banožić nije samostalan u donošenju odluke, premijer je intenzivno preuzeo komunikaciju, ali očito i donošenje odluke, rekao je Trogrlić. 

Dvije godine Milanovićeva mandata

Protekle su dvije godine mandata predsjednika Milanovića. Trogrlić je rekao kako Milanović ima iznimnu ulogu u hrvatskoj demokraciji iz razloga jer ne postoji nikakva relevantna oporba.

- Imamo njega koji je oponent na razini premijera, ali prečestim reakcijama i komunikacijom koja ide ispod razine predsjednika, on svoj utjecaj smanjuje. On je svakako ispušni ventil za sve koji su protiv HDZ-a i postojeće Vlade. Mislim da je mogao puno više napraviti, rekao je Trogrlić dajući ocjenu tri Milanovićevu dosadašnjem mandatu.

- Ljevica nije otišla od njega jer nema kome otići. Mi u ovom trenutku nemamo isprofilirane potencijalne kandidate na predsjedničkim izborima. Dok nemate protukandidata, pogotovo sa svoje strane biračkog spektra, onda on nema tu ugrozu. Jako je bitno hoće li se pojaviti kandidat kojeg će birači prepoznati kao onog koji može pobijediti. Ako se takav pojavi, sve ovo što je radio, dodvoravao se desnim biračima, onda će to Milanoviću doći na naplatu. Ako tog  kandidata ne bude, onda je napravio dobar strateški potez, rekao je Trogrlić.


Za HDZ, rekao je Trogrlić, ni s desnice niti s ljevice ne postoji oponent.

- Desnica se fragmentirala više nego ikad u zadnjih pet godina. Osim Mosta koji je dosta kohezivan, imamo raspad Domovinskog pokreta koji se sad konsolidira, imamo Suvereniste koji su u problemu...

Možemo se susreće s realnošću

Možemo, istaknuo je politički analitičar, doživljava susret s realnošću.

- Kao da još nisu preuzeli vlast, kao da se svakodnevno iznenađuju sa svim što susreću .Za njih će problema biti, niz teških odluka. Oni imaju stabilnu većinu u Skupštini. SDP je partner koji ih sigurno neće rušiti. ako nekad i trebaju donositi teške odluke, to su prve dvije godine mandata. Imat će vremena za popravak. Njima slijede ozbiljni unutarstranački organizacijski izazovi, nedovoljno kadrova, rekao je Trogrlić.

Svaki potez koji rade, kazao je, izgleda smislen i politički dosljedan u odnosu na ono što su obećavali. Međutim, Možemo ima problem u operativi jer, dodao je Trogrlić, većina njihovih članova nema iskustva u vođenju velikih sustava.

- SDP je u traženju sebe, pokušava se na različitim razinama isprofilirati, ali siguran sam da neće doći do raspada koalicije u Zagrebu. To ne bi bilo dobro za Možemo, ali prije svega za SDP koji nije spreman za izbore. Oni će biti stabilan i čvrst partner, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!