Biščevića predsjednik zove na razgovor, MVEP veleposlaniku daje podršku

19:27 / 27.04.2021.

Autor: Miro Aščić/T.V./Dnevnik/HRT

Hidajet Biščević

Hidajet Biščević

Foto: Antonio Ahel / ATAImages/PIXSELL

Dok se Pantovčak i Banski dvori spore zbog imenovanja novih veleposlanika, u prvi plan došao je veleposlanik u Beogradu Hidajet Bišćević. Nakon što ga je jedan od čelnika hrvatske zajednice Tomislav Žigmanov optužio za nebrigu prema Hrvatima u Vojvodini, predsjednik Zoran Milanović odlučio je pozvati ga na razgovor. Sa Zrinjevca su poručili da Biščević i dalje ima njihovo povjerenje.


Jedan od hrvatskih predstavnika u Vojvodini, Tomislav Žigmanov, optužio je veleposlanika Biščevića, diplomatskog veterana, da djeluje protiv hrvatske zajednice u Srbiji.

- Čovjek koji je skoro godinu i pol prisutan u Srbiji, a da nije posjetio ključne institucije hrvatske zajenice, to govori o određenoj vrsti naše težine u njegovoj percepciji kada je upitanju odnos i Hrvatske i Srbije i odnos prema hrvatskoj zajednici, rekao je Žigmanov gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" 18. travnja.

Zbog tih sukoba i nesuglasica, a o kojima se u diplomatskim bilješkama ne može ništa doznati, predsjednik Milanović poziva Biščevića na razgovor.

- Ja sam potpisao odlazak ambasadora koji ima 70 godina, na molbu predsjednika Vlade, ja sam rekao u redu. Ja ne znam čiju on politiku tamo vodi, ne znam je li ovo što se piše istina i da bih to saznao morat ću ga pozvati na konzultacije, jer iz bilježaka ne mogu ništa saznati. Tu netko ne govori istinu, ističe predsjednik Milanović. 

Premijer Plenković poručuje da je zadaća svih veleposlanika brinuti o hrvatskim manjinama.

- Da održavaju dijalog s predstavnicima manjina, da li je to gospodin Žigmanov ili gospođa Vojnić ili netko drugi. Ako imaju neko otvoreno pitanje po pitanju operativne suradnje, to se može bez problema riješiti. Mi podupiremo Hrvate u Srbiji i nastavit ćemo ih podupirati kao vlada, rekao je predsjednik Vlade RH.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman sutra će u Suboticu otvoriti Hrvatsku kuću koju je financirala Hrvatska. Prilika je to da se razjasne nesuglasice, ali ministar podsjeća da je Jasna Vojnić predstavnica Hrvata u Srbiji, a Tomislav Žigmanov samo istaknuti član hrvatske zajednice. Veleposlanik nije izgubio povjerenje Zrinjevca.

- On ima povjerenje i mi stojimo uz rad njega kao jednog od naših najiskusnijih i međunarodno cijenjenih diplomata, rekao je Grlić Radman.

Radman se baš danas u Petrinji sastao s predsjednikom vlade Vojvodine Igorom Mirovićem. U njegovoj su vladi, kaže pokrajinski premijer, i predstavnici Hrvata, a njihov položaj, tvrdi, sve bolji.

- Ima li problema, ima, kao i svuda, kao i u svim zajednicama, ali hoću pokazati otvorenost da stvari mijenjamo na bolje, poručio je Mirović.

Premijer Vojvodine tvrdi da su incidenti prema hrvatskoj zajednici pojedinačni i da uvijek nailaze na jasnu osudu srbijanskih dužnosnika, ali i cijelog društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!