Zaštitari čuvaju ulice u Puli, evo koje su njihove ovlasti

28.06.2022.

11:23

Autor: Petra Neuner Geržinić/Studio 4/HRT

Kristijan Družeta

Kristijan Družeta

Foto: HTV / HRT

Tijekom ljetnih mjeseci Grad Pula angažirao je zaštitarsku službu koja bi trebala čuvati red i mir na pulskim ulicama tijekom turističkih gužvi. Koje su njihove ovlasti, kako mogu reagirati u slučaju problema?

- Pula je definitivno siguran grad, kao što je cijela Hrvatska sigurna država. To pokazuju različita istraživanja. U Puli se svaki gost može osjećati sigurno. Dva incidenta nemaju nikakve veze s ovom aktivnošću koja se sada provodi. Te aktivnosti se planiraju od kraja prošle godine, kazao je u emisiji HTV-a Studio 4 Kristijan Družeta, savjetnik gradonačelnika za urbanu sigurnost.

Dodao je da je riječ o javno-privatnoj suradnji Grada sa zaštitarskom tvrtkom kojoj je cilj sigurnost građana i zaštita javnih površina. Zaštitari u pravilu rade sami, bez pratnje komunalnih redara. Policija je izdala odobrenje za rad od 0 do 24, ali je u praksi to najčešće od 18 do 24.

Zaštitari rade u skupinama od 4 ili po dvoje, a pružaju i potporu komunalnim redarima prema potrebi, kazao je Drušeta, naglasivši da treba razlikovati Zakon o privatnoj zaštiti prema kojemu rade zaštitari i ovlasti komunalnih redara sukladno drugim zakonima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!