Turistički sektor muči se s nedostatkom kvalitetne radne snage

16.11.2022.

07:07

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Mamita, Ramita i Bipana iz Nepala

Mamita, Ramita i Bipana iz Nepala

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

S obzirom na veliko tržište i ispražnjene bazene radne snage, turističke se kuće moraju boriti za svakog kvalitetnog radnika. Ove je godine ukupno u Hrvatskoj izdano više od 30.000 dozvola. I to pokazuje da je nakon koronakrize, a uoči one energetske, pitanje radne snage u turizmu jedan je od najvećih izazova. Bude li 2023. na tragu 2022. godine neće se moći izbjeći uvoz radne snage.

Studeni je topao pa je kamp u Funtani krcat. Radi se punom parom, baš kao u jeku sezone. 

Mamita, Ramita i Bipana stigle su iz Nepala.

- Morala sam naći posao, zaraditi i pomoći obitelji i odlučila sam doći ovamo, objjasnila je Mamita iz Nepala, domaćica u kampu.

Kao i ostaliih 70 radnika u sezoni, odnosno 30 zimi, među kojima je više od polovine - stranaca.

- Kamp se proširio, širi se i dalje, investicije idu dalje, samim time automatski treba i više radne snage. Činjenica da je to veliki problem, no uspjevamo se nositi s tim pogotovo otkad nam se otvorilo tržište Nepala i FIlipina. Mi smo prezadovoljni, oni su vrijedni, iskreni, nasmijani, gostoljubivi, istaknula je Federica Ukušić Rovina iz kampa Polidor u Funtani.

A tu radišnost i poslodavci nagrade - plaćom kakvu u Nepalu ne bi zaradili mjesecima.

Zbog boljih uvjeta rada i veće plaće u Istru je stigla i 30-godišnja Filipinka Doreen. Nakon Dubaija, prije 10 mjeseci stigla je u Pulu. Uči i hrvatski.

- Lijepa, dobar tek, "How are you" znači kako si. Dobro, volim te, hvala, molim, neke su od riječi koje je već nučila Doreen s Filipina, domaćica u hotelu.

Nedostaje joj dom, obitelj nije vidjela četiri godine, ali kako kaže, bila je spremna na tu žrtvu.

- Planiram ostati tu, naravno ako me poslodavac i dalje bude trebao, dodala je.

A trebat će jer lukzusni smještaj zahtijeva i kvalitetnog radnika, odnosno radnicu. Grupacija kojojo kojoj pripada pulski hotel ipak u najvećoj mjeri zaposšljava domaću radnu snagu. Koriste i mjeru stalnog sezonca, ali ipak su već krenuli u regrutaciju i selekciju radnika za 2023. godinu.

- Domaću radnu snagu nastojimo zadržati edukacijama, mogućnostima napredovanja unutar naše kompanije. Mi smo grupacija koja ima hotele u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj i Srbiji, nastojimo im ponuditi mogućnost rada zimi, navela je Isabella Frančula, kadrovska direktorica Arena Hospitality Group.

A uoči zime, Plava laguna koja zapošljava 1500 sezonaca, i čak do 1000 stranih radnika, radnicima je osigurala i do 12.000 kuna stimulacija i nagrada.

- Do kraja ove godine radnike očekuje još isplata regresa, božićnica, dar u naravi, dar za djecu do 15. godin, naglasila je Eva de Zan, voditeljica Ureda za odnose s javnošću Plave lagune.

A kako bi poslodavcima olakšali zapošljavanje stranaca, HUT je u pregovorima s MUP-om da se pojednostavi proces izdavanja radnih dozvola za tzv. povratnike, one koji su već radili u Hrvatskoj. Uz već omogućeno zapošljavanje studenata, predlaže se i tzv. drugi dohodak - svima koji to mogu i žele, a već imaju posao i plaćaju doprinose iz plaća, omogućiti rad kod drugog ili trećeg poslodavca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!