Tehnološka voda iz antičkog izvora za zalijevanje zelenih površina i pranje ulica

20.07.2022.

16:31

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/HRT

Redukcija navodno već daje rezultate

Redukcija navodno već daje rezultate

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Istri je treći dan na snazi redukcija vode. Zabranjeno je zalijevanje vrtova, pranje automobila, zatvoreni su tuševi na plažama. Štedi se pitka voda iz vodovoda. A Grad Pula ne odustaje od zalijevanja zelenih površina i pranja ulica jer na raspolaganju ima antički izvor s tzv. tehnološkom vodom, koja nije za piće. 

Niska je razina vode i u pulskom izvoru Nimfej. Pružao je osvježenje još u doba antike, a od kraja 19. stoljeća spojen je na vodovod. No, trenutačno manja količina vode nije razlog za zabrinutost, uvjeravaju mjerodavni. Pulska Herculanea ima vodopravnu dozvolu na 70 tisuća kubika vode godišnje, a do ljeta je potrošeno samo 15 posto.


Tehnološku vodu upotrebljavaju za zalijevanje zelenih površina i pranje ulica. Pomoći će i poljoprivrednicima koji će po nju dolaziti u noćnim satima. Plaćat će samo prijevoz, ne i vodu. Čija se kvaliteta također pomno prati. 


- Za sada je sve u redu, kvaliteta vode je za naše potrebe dobra i možemo vidjeti da je i na ovom izvoru novo vode pao, mi ćemo i dalje pratiti i koristiti isključivo za potrebe za koje je namijenjena, kaže Robi Fuart, direktor poduzeća Pula Herculanea d.o.o.


Voda iz tog izvora bila je dovoljna i 2012. u doba velike suše u Istri, podsjećaju. A još zimus poduzete su mjere s obzirom na to da je prosjek oborina bio izrazito nizak, tvrde u pulskom Vodovodu. Redukcija navodno već daje rezultate. Danas je potrošeno 38 tisuća kubika vode.


- Imali smo prije tjedan dana potrošnju i 45 tisuća. Vidimo da je potrošnja pala više od 10 posto. Ako postignemo taj nivo od 30-ak posto s prvim stupnjem redukcije, mislim da je situacija optimistična, kaže Edo Krajcar, direktor Vodovoda Pula.


Ipak, teško je prognozirati hoće li Istra stati na prvom stupnju redukcije. Ovisi to o vremenskoj prognozi, ali i disciplini Puljana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!