Učenika drugog razreda tuklo više kolega, drugi snimali

15.02.2022.

19:42

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Petra Neuner Geržinić

Vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje

Foto: HRT / HTV

Osim za hakiranje, neki se internetom koriste i za širenje snimki apsolutno nedopustivog vršnjačkog nasilja. Poput one na kojoj dječaka u osnovnoj školi Mate Demarina u Medulinu - mlate školski kolege. Otvorilo se i pitanje: je li škola odmah nakon nemilog događaja poduzela sve potrebne korake i je li bilo pokušaja zataškavanja? Policijski izvid je u tijeku.

Učenik drugog razreda. Tuklo ga je više kolega, pa i oni stariji. A drugi su to snimali.

- Dijete iz Medulina više je puta doživjelo nasilje, prvi put kad je napadnuto- drugi put kad se snimka dijelila, rekla je Sabina Morosini Turčinović, psihologinja, Laboratorij socijalne psihologije.

A sve se događalo na školskom dvorištu. I djeca nisu bila bez nadzora, kažu u školi. Ovdje se sve dogodilo, pokazuje ravnateljica. A dežurna je učiteljica bila udaljena 20-ak metara. Reakcija je ubrzo slijedila.

- Bez obzira što smo mi postupili po protokolu, odmah reagirali, zaustavili djecu, pozvali ih, razgovarali, nakon 5 minuta svi su bili u zbornici, oni su plakali, grlili se, ljubili, mirili, ne možemo opravdati nasilje, to nije put rješenja, navodi Manuela Pinzan Chiavalon, ravnateljica OŠ "Dr. Mate Demarina.

Pa je događaj istog trena prijavljen policijskoj službenici Odjela za prevenciju koja je baš bila u školi, ali i nadležnim institucijama te su izvidi su u tijeku. Pozvan je i Tim za krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja. Jer pomoć je potrebna i žrtvi i zlostavljačima, ali i djeci koja su nasilju svjedočila.

- 60 posto djece koja su u sedmom razredu zlostavljala s 24 godine imaju jednu krim osudu. PO drugom istraživanju djeca koja su s 8 godina bili zlostavljači, imaju šest puta veću šansu da budu osuđeni i pet puta veću šansu da imaju ozbiljan krim dosje s 30 godina, ističe Morosini Turčinović.  

I zato je nužno praćenje protokola. Pa je reagirala i Općina.

- Općina Medulin ima nultu stopu tolerancije na nasilje pogotovo na nasilje u školi, istaknuo je Ivan Kirac, načelnik općine Medulin.

Građani su zabrinuti.

- To ipak najvećim dijelom kreće od kuće, onda vrtić, pa škola, pa ostale institucije, mislim da se svi moramo zapitati.

- Mi u Medulinu nismo naučeni na takve stvari, za osudu, nadam se da taj mali i njegova obitelj neće imati posljedica, kažu građani.

Tomu se svi nadamo. No, dječak iz Medulina nažalost nije jedini. Danas svako četvrto dijete trpi nasilje svojih vršnjaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!