Novigrad ruši rekorde

21.08.2022.

07:00

Autor: Petra Neuner Geržinić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Turistički vlakić u Novigradu Istarskom

Turistički vlakić u Novigradu Istarskom

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Jedan od istarskih gradova koji je ove godine prema turističkim rezultatima premašio i rekordnu 2019.-tu je Novigrad. U nekad ribarskom mjestu, koje ima četiri tisuće stanovnika, ljeti se broj ljudi uveća i nekoliko puta. Hoteli i kampovi su puni, a ove sezone privatni smještaj bilježi pravu eksploziju broja gostiju.

Nekad ribarsko mjesto, danas destinacija za obiteljski odmor izvan velikih turističkih središta. Ali ove godine i u Novigradu gužva. Rezultati su odlični, ali i nepotpuni.

- Ono s čime se borimo na SZ Istre je baš problem s prijavama nekomercijalnih gostiju, odnosno turista koji imaju u svom vlasništvu kuće i stanove za odmor. Nažalost, njihove prijave nedostaju, a i naplata turističke pristojbe, ističe direktorica TZ-a Novigrad Vesna Ferenac.

Zato se prijaviti moraju gosti novigradskih kampova, koji su tijekom pandemije doživjeli procvat, pa su popunjeni do zadnje parcele. Gosti tu mogu imati i svoju kućicu i svoju slobodicu pa i gotovo vlastitu plažu.

- Samo pogledajte ovo, pa more je odmah tu, sunce, iz mobilne kućice izravan ulaz u more, to vam nitko drugi u Hrvatskoj ne nudi, kaže gost iz Austrije Norbert Schluga.

A ponuda u Novigradu na sve je višoj razini. Niču i uređuju se mali obiteljski hoteli visoke kategorije, a i oni veliki prilagođavaju se potrebama gostiju. U ovaj je, samo za ovu sezonu, u uređenje uloženo 35 milijuna kuna.

- Renovirali smo u potpunosti 300 soba i kupaonica kako bi dodatno podigli uslugu za svakog našeg gosta i potakli na povratak u destinaciju c, to je cilj ove investicije koja je zaokružila niz drugih investicija u hotelu- dovesti gosta u posezoni, ističe viši specijalist u marketingu Aminessa Matko Branković.

A destinaciju treba upotpuniti i gastronomskom ponudom kojom se u ovom dijelu Istre itekako mogu pohvaliti. Pogotovo lokalima koji unatoč modernom dizajnu nastavljaju tradiciju dugu nekoliko desetljeća.

Jer gosti itekako cijene kad se i jelovnikom oživljava stara priča Novigrada kao pravog ribarskog mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!