Manje talijanskih gostiju

16.08.2022.

21:14

Autor: Petra Neuner Geržinić/Dnevnik/HRT

Manje talijanskih gostiju

Manje talijanskih gostiju

Foto: HTV / HRT

Kolovoz je tradicionalno na našoj obali bio u znaku dolaska talijanskih gostiju, u vrijeme njihova ferragosta. No čini se da se nakon pandemijskih godina nešto mijenja. Ove ih je sezone u njihovu omiljenom odredištu na hrvatskoj obali Jadrana - Istri - malo manje nego inače.

Okupilo se u medulinskom kampu nekoliko generacija obitelji Tul. Prvi je stigao Idle kad je ovdje bila pustoš.

- Obožavam pecati, more je predivno, sjajna lokacija, i tako iz godine u godinu dolazimo na ovo mjesto već 50 godina, kaže Idle Tul.

Cijela ova, nazovimo ulica, pokazuje nam, zvala se ''Via Trieste'' jer su tu nekada ljetovali turisti iz Trsta, no svake ih je godine bilo sve manje, a Idle je danas ovdje jedini. Smatra da je sve zbog novaca, u Italiji se, kaže, jako osjeća ekonomska kriza, a kamp je skup.

Među rijetkim Talijanima u Medulinu su i Vicenzina i Secondo koji iz Pordenonea dolaze već 18 godina. Zbog ambijenta, gostoljubivosti i prijatelja koje su ovdje stekli tijekom vremena.

- Pandemija je ostavila traga. Kad smo dolazili u Medulin, cesta je bila praktički prazna, bez onih uobičajenih ljetnih gužvi, primjećuje Secondo.

Neki od razloga zasigurno su skupoća, kriza, nestabilna politička situacija na Apeninskom poluotoku. Ali možda i cijene u Hrvatskoj.

- Očekivali smo da je ipak malo jeftinije, iskreno, a zapravo su cijene vrlo slične kao u Italiji, neke su namirnice samo 10, 20 posto jeftinije, bili smo iznenađeni, kaže gost iz Italije.

Iznenađeni su i domaći turistički djelatnici, Talijana je manje za oko 25 posto. Ipak, od 31 tisuće gostiju koliko ih sad ljetuje u Medulinu, nakon Nijemaca, drugi su po zastupljenosti. Ali daleko je to od brojeva iz 2019.

- Italija je za vrijeme COVID pandemije sugerirala svojim državljanima da provedu godišnji odmor u Italiji, da pomognu njihovoj pandemijom narušenoj ekonomiji, očito bilo efikasno. Međutim, ono na čemu gradimo optimizam, s obzirom na prošlu godinu, udio talijanskih turista se povećao dvostruko, tvrdi Mihael Idžaković, direktor TZ-a Medulin.

Optimistične su najave i predstavništva HTZ-a u Italiji koje primjećuje da se talijansko tržište ipak postupno oporavlja.

- Talijani su se zaželjeli putovanja, njih 20 posto putovat će u inozemstvo, Grčka, Španjolska, Francuska i Hrvatska. Ostatak tradicionalno ostaje kod kuće, kaže Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Milanu.

Tako je vikend iza nas obilježio najveći priljev talijanskih turista ove godine - u Hrvatskoj ih je oko 100 tisuća. A i prema najavama, stizat će ne samo tijekom kolovoza nego i u posezoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!