Gradonačelnik Oroslavja: Mogu pogriješiti, ali neću krasti!

14:19 / 13.10.2021.

Autor: Labirint/HTV/Sanja Mikleušević Pavić

Viktor Šimunić, gradonačelnik Orosavja o aferi "Zemljište"

Viktor Šimunić, gradonačelnik Orosavja o aferi "Zemljište"

Foto: Labirint/HTV / HRT

Viktor Šimunić, javnosti poznat iz afere "Kaj buš ti štel" u međuvremenu je postao gradonačelnik Oroslavja. S tog mjesta, za emisiju Labirint govori što je zatekao i što bi se moglo s ukradenim novcem. Onima koji ga prozivaju poručuje da možda i pogriješi, ali da nikada neće krasti njihov novac. 

Sjedeći u staroj drvenoj školskoj klupi na nepokošenoj livadi okruženoj zelenim brežuljcima, gradonačelnik Viktor Šimunić pita gledatelje vrijedi li to što vide oko njega 139 kuna po kvadratu ili je grad Orosavje nekome pogodovao. 


- Želite li vi da se ovakve stvari znaju javno, ili bi ih trebali prešutjeti?, pita gledatelje i objašnjava kako, umjesto za 44 000 kn, Grad kupi zemljište za 612 000 kn. 

Viktora Šimunića javnost je upoznala kada je, nakon sastanka u kleti, tajno snimio i objavio kako su ga pokušali korumpirati lokalni moćnici. Da je pristao biti lažni neovisni kandidat koji bi kasnije koalirao s HDZ-om, kao nagradu bi, uz ostalo dobio i radno mjesto po izboru. Nakon što je izašao u javnost o detaljima nemoralne ponude HDZ-ovog Žarka Tušeka i tadašnjeg gradonačelnika Emila Gredičaka, o razlozima je govorio i za HTV-ovu emisiju Labirint.


Početkom veljače 2021. za Labirint je Viktor Šimunić rekao da je gospodin Tušek imao osmišljen plan, objasnio mu je zašto mora biti treća opcija u Zagorju kako bi se srušila postojeća vlast. I tada, i danas, čovjek poznat iz afere "Kaj bi ti štel"  poručuje kako bi on "štel" da istina o velikim poslovima u malom gradu izađe na vidjelo.


Iz afere "Kaj bi ti štel?",  arhivska snimka u Labirintu

Iz afere "Kaj bi ti štel?", arhivska snimka u Labirintu

Foto: Labirint/HTV / HRT

Danas gradonačelnik Viktor Šimunić tvrdi da je istina toliko poražavajuća da aferama izmučeni građani detalje teško primaju. 


-  Da se radilo kako spada, ja bih bio gradonačelnik, ali mi ovaj intervju sad ne bismo vodili. Za Orosavje nitko ne bi čuo, ali grad Orosavje sad je jedan od najpoznatijih gradova u Hrvatskoj jer se iznose prljavštine koje su se radile trideset godina, kaže za Labirint. Navodi kako ne može on i oni koji su nedavno došli biti krivi za to što ništa ne valja.


Nakon pobjede na lokalnim izborima u svibnju, Šimunić je doslovno sjeo u vruću fotelju. Jedna od bizarnijih crtica bivše gradske uprave bila je i ona o pet printera za četiri zaposlenika i gradonačelnika.


Sam kaže, ne zna kakve sve bizarnosti nije zatekao, od kupnje mobitela, laptopa, tableta i printera od kojih sada polovice nema u Gradu. Otkriva da je stara uprava ugovorila i 11 pretplata za službene brojeve mobitela za njih petero. 


Dok mu neskloni poručuju kako je riječ o sitnišu, Šimunić uzvraća:


- Ja se zapravo borim za novac svih naših građana i meni je jasno da je ljudima već dosta kad čuju u medijima kako je ovaj ukrao dva milijuna, ovaj sto milijuna. Ljudima to ništa ne znači, kad se najveći dio hrvatskog stanovništva nikad nije ni susreo s takvim novcima. Njima bi više značilo da netko ukrade 500 kuna nego milijun.

U politiku je Viktor Šimunić ušao beskompromisno i pod cijenu da navuče bijes svih zaposlenika za koje je, kaže, utvrdio da su nezakonito dobili povećanje plaće.


- Otkrijete aferu - da je na plaćama zaposlenika grad oštećen za više od 1,5 mil. kn. Ti novci negdje postoje i mi ih moramo vratiti u grad, jer su nezakonito isplaćeni, kaže Šimunić.


Uskok, kako se neslužbeno saznaje, 'češlja' poslovanje bivše vlasti u Orosavju koja je prije tri godine kupila zemljište za izgradnju reciklažnog dvorišta. O toj je transakciji Šimunić na licu mjesta snimio i videospot s početka ove priče - na livadi, kako kaže, usred ničega - čija je vrijednost procijenjena kao da je riječ o građevinskom zemljištu iako do livade čak ni put ne vodi.


Bivši gradonačelnik Emil Gredičak opovrgava sve Šimunićeve navode. Tvrdi da je zapravo imao manju plaću, i to više od 3000 kuna u bruto iznosu mjesečno.

O aferi "zemljište" kaže da je kupljeno povoljno i na rate, s trenutačnim upisom u vlasništvo kako bi što prije izradili projekt i javili se na natječaj, a za tu je kupnju kao vijećnik, tada glasao i sam Šimunić.


"Zemljište je kupljeno po cijeni, čak i manjoj od one po kojoj je na prostoru grada već kupovala i država i županija i sam grad u prošlim sazivima vlasti. Lokacija je izabrana odmah pokraj budućeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zagorskog vodovoda i državne ceste D1, zbog lokacije, lakšeg pristupa i infrastrukture. Projekt je gotov i, koliko znam, očito čeka u ladici neko bolje vrijeme", navodi Gredičak.Šimunić međutim tvrdi da odluka Gradskog vijeća o kupnji tog zemljišta za 600.000 kuna jednostavno ne postoji. Kaže, iza svega što je rekao stoje papiri.


- Naposlijetku, ne vode se izvidi protiv mene trenutno, nego protiv njega. Neka narod u konačnici zaključi tko govori istinu, a tko laž, poručuje Šimunić.


Kaže - ljudi su navikli da kad netko ukrade da se ništa ne događa. Nije to lako slušati, međutim, ja vjerujem da će biti puno lakše ako se pokrenu istrage, ako to dobije sudske procese, i naposlijetku - ako se vrati i 150 000 kn u ovaj grad - grad će profitirati i ja sam dobru stvar napravio.


Siguran je da radi dobru stvar i poručuje da mirno spava i spavat će mirno dok god radi pošteno. Svima koji ga prozivaju poručio je da će možda i pogriješiti jer neće uvijek donijeti dobru odluku, ali da neće krasti njihov novac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!