Nana Fata i njezina borba

03.03.2022.

11:59

Autor: Sanja Miklewušević Pavić/Labirint/HRT

Fata Orlović

Fata Orlović

Foto: Labirint / HRT

Fata Orlović iz Konjević Polja u susjednoj Bosni i Hercegovini, u ratnom je vihoru 90-ih izgubila supruga, kuću i zemlju. No nikada nije izgubila vjeru da će vratiti svoje.

80-godišnju nanu Fatu zovu majka hrabrost. Njena borba traje više od dva desetljeća. Borba da bude svoja na svome.

Sve je počelo potkraj 90-ih, kada se vratila u Konjević Polje, bošnjačko selo nadomak Srebrenice. Pravoslavna crkva usred spaljenog sela sagrađena je dok je ona s ostalim članovima obitelji bila u izbjeglištvu. Stajala je na raskrižju putova gdje je ubijeno ili odande prognano na tisuće Bošnjaka. Među njima i njezin suprug Šaćir i više od 20 Orlovića.

A kako je crkva osvanula u njezinu dvorištu? Nakon što su iz ovog dijela današnje Republike Srpske protjerani Bošnjaci, oduzeta im je imovina. Tako je zemlja Orlovića izuzeta u korist Crkvene općine Drinjača.

Svojima na spomen, nakon povratka u Konjević Polje krenula je u pravnu borbu za uklanjanje nelegalnog objekta na svojoj zemlji. Bio je to dug put prepun poniženja, prijetnji i uvreda kojima je bila izložena od pojedinaca, ali i pravnog i policijskog sustava Republike Srpske. 2008., kada je pokušala spriječiti ulazak na svoju imovinu, i fizički je napadnuta.

Nisu je uspjeli slomiti ni prijetnjama, tužbama i batinama, pa su je pokušali kupiti. Bez uspjeha.

Iako su i domaći sudovi presudili da ima pravo na potpun povrat svoje imovine, te da su njihove odluke konačne i pravomoćne, bilo je to tek mrtvo slovo na papiru. Tek 2019. dočekala je presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu kojom je naloženo da država mora poštovati prijašnje presude. Tako su upornost nane Fate i njezin inat ušli u pravnu povijest, a ona u legendu. 

Više pogledajte u prilogu Sanje Mikleušević Pavić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!