Tko je Gordan Lauc?

26.09.2021.

14:54

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Nedjeljom u 2/HRT/IMS

Gordan Lauc, privatne fotografije, Nedjeljom u 2

Gordan Lauc, privatne fotografije, Nedjeljom u 2

Foto: Privatna arhiva / HRT

"To je nešto što ću ja osobno prestati jer doista - rasprave među znanstvenicima nisu nešto što treba prepričavati u medijima", tako je u prosincu prošle godine govorio profesor Gordan Lauc. No svađa se nastavila, a u srpnju je premijeru stigao javni upit HUBOL-a nije li vrijeme da ga trajno udalji iz Vladina znanstvenog savjeta.


Premijer Andrej Plenković na to je odgovorio kako su svi njihovi nastupi u medijima osobni nastupi, gdje oni predstavljaju samo sebe. No to je osobno predstavljanje, misle liječnici, prešlo sve granice, pa su ovih dana ponovili svoj zahtjev za Laucov opoziv iz Savjeta.

No tko je Gordan Lauc, znanstvenik koji je zbog svojih izjava i objava na društvenim mrežama postao zanimljiviji od Savjeta, koji se nije sastao od srpnja?

- Gordan je vizionar, on je uvijek dva koraka ispred, kaže njegova životna partnerica prof. dr. sc. Vlatka Zoldoš.

Rođen je u Osijeku 1970. Škola mu nikada nije bila bauk. Sam za sebe Lauc kaže: "Bio sam tipični štreber!".

Iz priloga Sanje Mikleušević Pavić, Nedjeljom u 2

Iz priloga Sanje Mikleušević Pavić, Nedjeljom u 2

Foto: Privatni album / Nu2

Treći i četvrti razred srednje škole završio je u jednoj godini. Dva puta bio je prvi na republičkom natjecanju iz kemije. Još čuva i zlatnu medalju koju je osvojio na natjecanju u bivšoj državi. Studij biokemije i molekularne biologije završio je u rekordnom roku. Do tridesete je diplomirao, doktorirao i postao docent. Otac je postao u 25. godini. 

- Imam petero djece, imam više od 50 svoje "znanstvene" djece. I to je ono što čovjeka ispunjava, a ne novac, kaže i dodaje kako ima i dva unuka.

Prije četrdesete postaje redoviti profesor u trajnom zvanju. Od 1999. bio je i voditelj osječkog Laboratorija za identifikacije žrtava Domovinskog rata. Tog se razdoblja i posla prisjeća kao doista emocionalno teškog.

Od 1999. bio je i voditelj osječkog Laboratorija za identifikacije žrtava Domovinskog rata

Od 1999. bio je i voditelj osječkog Laboratorija za identifikacije žrtava Domovinskog rata

Foto: Arhiva / HRT

Njegovo je životno djelo, uz obitelj - kaže, uspješna biotehnološka tvrtka Genos koju je osnovao 2007., a svjetski je uspjeh ostvarila na području glikobiologije. I privatan život profesora Lauca dospio je u fokus javnosti kada je objavom fotografija svoje životne partnerice, ugledne znanstvenice i profesorice s PMF-a, zbog komentara njezina stasa - zaradio i titulu seksista.


- On je sve drugo nego to. Okružen je suradnicama u svojoj privatnoj firmi. Na rukovodećim pozicijama su uglavnom žene i uvijek je bio sklon podržavanju žena, komentirala je ove optužbe za HRT Vlatka Zoldoš


No, kako je profesor Lauc široj javnosti od relativno nepoznatog sveučilišnog profesora i poduzetnika, postao poznat? U fokus su došle i njegove prepirke sa znanstvenicima Igorom Štagljarom, Ivanom Đikićem i Borisom Lenhardom. U toj "utakmici" nije nedostajalo udaraca i pogrešnih poteza. Dovoljnih da mu neki od naših vrhunskih znanstvenika daju crveni karton.    


Nitko od oponenata iz znanosti i medija koji ga prozivaju da propovijeda neprovjerene ideje, daje kontradiktorne izjave, širi bezumni optimizam i zablude o dosezanju kolektivnog imuniteta - nije htio pred kamere. No svoje su stavove još prije pojasnili na Facebooku. 


U Hrvatskoj liječničkoj komori smatraju da Laucovi istupi štete interesu javnog zdravstva. U obranu prozvanog Lauca javno je stao Herman Vukušić. Kaže da ovakav stav komore ide prema cenzuri znanstvene misli.


Pogledajte prilog Sanje Mikleušević Pavić emitiran u emisiji Nedjeljom u 2:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!