21:28 / 05.04.2022.

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/HRT

Lovrić Merzel nije iznimka, nego ogledni primjer uspjeha na hrvatski način

Marina Lovrić Merzel

Marina Lovrić Merzel

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Svakodnevno svjedočimo brojnim aferama, malo je onih koji u politici ostaju čisti. Njihova bahatost i nedodirljivost opisana je i u presudi bivšoj sisačko-moslavačkoj županici, koju je iznenadio ponovni povratak u Remetinec. Pitamo se - hoće li novi trend kažnjavanja, koji ih umjesto rada za opće dobro vraća u zatvor, promijeniti njihovu svijest?


- Što sam ja to napravila što je protuzakonito, upitala je Marina Lovrić Merzel.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sucem Vjeranom Blažekovićem bivšu je SDP-ovu sisačko-moslavačku županicu nepravomoćno osudilo na sedam godina zatvora.

- Koja je na način opisan bez imalo samokritičnosti , savjesti i odgovornosti prema proračunskom novcu jedne relativno siromašne županije u obnašanju svoje dužnost izigrala vjerodostojnost i dostojanstvo povjereno joj u obnašanju svoje dužnosti kao i povjerenje koje su joj ukazali birači na lokalnim izborima, rekao je Vjeran Blažeković, predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, u izricanju presude.

U politički je ring bivša ušla 2000-ih, kada osnažuje i širi lokalni SDP. Kada je 2005. osvojila utvrdu HDZ-a čije je ključeve držao do tada nedodirljivi župan Đuro Brodarac, bio je to početak njezina strelovitog uspona. 

- Ono što ja želim reći, u mom u proračunu ništa nije tajno i sve je transparentno, poručila je Lovrić Merzel.

 A taj je proračun bio kasica-prasica zbog koje joj je 2014. na vrata obiteljske kuće u Sisku zakucala policija.

- Ono što je sigurno da ću ja dokazati da sam sve radila sukladno zakonu i svojim ovlastima. Oni su sada tu da vas provuku kroz blato, mene provlače već pet godina, od mene su napravili monstruma i zločinca, govorila je nekada Lovrić Merzel.

Presudu, točnije kronologiju zlouporaba, sudac Blažeković obrazlagao je gotovo dva sata. Našlo se tu svega - od pranja novca i primanja mita, do onoga što je sažeo u dvije riječi - bahatost i bezobraština.

- Lepeza kriminalnog postupanja prvooptužene tu ne staje već ide i do onih najsitnijih, sramotnih, jednostavno rečeno neshvatljivih zlouporaba kartice Sisačko-moslavačke županije u privatne svrhe, rekao je Blažeković.

Službenim se karticama koristila i za punjenje spremnika privatnog automobila. Uvidom u račune na kojima je vidljivo da je točila eurosuper, ta je zlouporaba - lako dokazana.

- Utvrđeno je da su troškovi za gorivo plaćani i Diners i American karticom učinjeni i u vrijeme kada je prvooptužena koristila godišnji odmor, a kako je službeno vozilo koristilo eurodizel dokazano je da su ovi troškovi učinjeni u privatne svrhe, rekao je Blažeković.

Presuda razotkriva i spiralu onih koji su joj poslušno izlazili u susret. Tako su, po nalogu svog šefa Zvonka Rožića, zaposlenici Hrvatskih šuma sudjelovali u pripremi svadbenog slavlja rastrošne županice na kojem se tog lipnja 2009. okupila poslovna i politička krema Hrvatske.

- Iako svjedok Rožić ispitan u svojstvu svjedoka na raspravi iskazuje da Hrvatske šume nisu mogle izdati račun jer nisu smjele obavljati ugostiteljske usluge, on nije mogao objasniti kako to da postoje odluke iz srpnja 2009. kojima je zaposlenicima odobrio pravo na uvećanje osnovne plaće za prekovremeni rad i rad i u neradne dane i da u istima piše da su zaposlenici obavljali ugostiteljske usluge u lovačkoj kući Brezovica, navodeći kako je odluke pisao pravnik, a on ih je samo potpisao.

Od svadbenog gulaša i posluge na tuđi račun do mita od 100.000 eura, pokazalo se, malen je korak. 


- Županica je taj iznos uzela, stavila iza neke slike i rekla kako se ništa ne treba brinuti, rekao je Blažeković.

Za mito koje joj je za kupnju većinskog udjela u Cestama Sisak dao svjedok pokajnik - poduzetnik Željko Žužić, kupila je stan u Zadru od 85 četvornih metara i, kako je utvrdio sud, upisala ga na ime nećaka.

- Na kojem je kao formalni vlasnik, sukladno prethodnom dogovoru, upisan trećeoptuženi Dalibor Rožanković, dok je preostalim iznosom od 53.000 kuna Lovrić Merzel platila uređenje navedenog stana, rekao je sudac Blažeković.

Ono što je bilo poznato kao savjet županice, pokazala je presuda - zapravo je bila praksa u nas poznata kao zbrinjavanje žetončića. Županica je imala svojih 15, koji su, iako su te poslove već obavljali u sklopu tijela županije i za to primali odgovarajuću naknadu - dobili savjetničke pozicije plaćene i po 5000 kuna.

- A sve kako bi njihovim glasovima osigurala većinu glasova u Županijskoj Skupštini i time donošenje odluka u Skupštini na određeni način u skladu s njezinim interesima, rekao je Blažeković.

Savjetnicima nije smetalo da svoj angažman pokriju pisanjem naknadnih izvješća o svojem radu koja su zatim slana Državnoj reviziji.

- Na koji je način u razdoblju od 2009. - 2013. članovima Savjeta pribavljena nepripadna korist u ukupnom iznosu od 3 milijuna i 653 tisuće kune. A proračun Županije oštećen je za ukupan iznos od 6 milija i 32 tisuće kuna, rekao je sudac.

Uz savjetnike, častila je i rodbinu i prijatelje kojima je novcem županije plaćala nepotrebne konzultantske usluge.

No mnogima je bio dovoljan i besplatan ručak na koji je, uz pročelnike, vodila i članove svoje vladajuće koalicije u kojoj je vješto spajala sve - od HSP-a do SDSS-a.

Jednako je zanimljiva i lista narudžbenica privatnih domjenaka.  

- Račune za ugostiteljske usluge koje su pružili na privatnim domjencima ispostavljala je Županiji, koja je sukladno njezinom nalogu, vršila plaćanja istih, rekao je Blažeković.

I tako od rođendana do rođendana, ne samo svoga nego i unuke. I službene su kartice u njezinim rukama dobile novi smisao.

- Na koji način je Županija neosnovano podmirila njezine privatne troškove nastale korištenjem službene Diners kartice u iznosu od 56 tisuća kuna te troškove nastale korištenjem službene American kartice, rekao je Blažeković.

Ako i kada presuda postane pravomoćna, Marini Lovrić Merzel bit će oduzeta nezakonito stečena imovina čija se vrijednost procjenjuje na stotine tisuća kuna.

U zemlji koju je opljačkao vlastiti premijer, a u kojoj su članovi bivših vlasti, ali i najviši dužnosnici iz redova aktualne, pod sumnjom ili pak istragama zbog korupcijskih afera, Marina Lovrić Merzel nije iznimka. U društvu ogrezlom u konformizam i klijentelizam - ona je ogledni primjer uspjeha na hrvatski način.

U vrijeme najveće popularnosti bila je okružena prijateljima i obožavateljima. Nekada moćna žena koju je neumjerena ambicija dovela do vrha društvene i političke moći i natrag, danas je na stupu srama.

Kasno za suze, u sudnici u kojoj je sudsko vijeće visinom kazne očitalo lekciju ne samo posrnuloj županici nego i svima koji se pod parolom brige za opće dobro, brinu samo za osobni interes. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!