Kako je ministar Paladina došao do svoje imovine

12.04.2022.

21:01

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/HRT/I.B.

Zemljište u općini Velika Kopanica

Zemljište u općini Velika Kopanica

Foto: Labirint / HRT

Ivan Paladina, do jučer nepoznat javnosti, svojom impresivnom imovinskom karticom privukao je veliku pažnju. Naš najbogatiji ministar ima imovinu vrijednu čak 60 milijuna kuna. Dok ga zbog Kupara na jugu zemlje prozivaju zbog sukoba interesa, na istoku se pitaju što će učiniti s poslovnom zonom čiji je vlasnik, te kako je do nje došao?

Vijest da je 38-godišnji Paladina jedan od najvećih zemljoposjednika u općini Velika Kopanica, koja s obližnjim selima broji više od 3.000 duša, u to je mjesto u Brodsko-posavskoj županiji najprije dovela ministra, a potom i medije.

- Gospodin Paladina je došao kod mene u općinu početkom godine i predstavio se kao vlasnik poslovne zone ovdje u općini Velika Kopanica. To je naša najveća poslovna zona veličine otprilike 80 hektara. Rekao je da će dio njegovog projekta biti u obnovljivim izvorima energije što me kao načelnika razveselilo. Svako ulaganje u općinu je dobrodošlo, istaknuo je načelnik općine Velika Kopanica Ivan Meteš.

- Ministar me se dojmio, mlada je osoba. Smatram da mladi ljudi mogu puno više učiniti. Imaju nove ideje. Vjerujem da će ministar Paladina dati sve od sebe da ovo zaživi, dodao je.

No prije nego se baci na posao oživljavanja gospodarstva toga kraja čeka ga onaj - obnove potresom stradalih područja.

- Zemljišta koja sam ja otkupio u konačnici su već dugi niz godina planirana gospodarska zona. Prije stupanja na ovu dužnost ja sam to gledao kao moj životni projekt jer on će trajati dugo i moja ideja je bila da to bude eko poslovna zona - gospodarska poslovna zona s logističkim proizvodnim kapacitetima i projektima obnovljivih izvora energije, naglasio je ministar Ivan Paladina.

A kako je Paladina zapravo došao u posjed zemljišta u Beravcima kraj Velike Kopanice procijenjenog na milijun eura? Putem obveznica Instituta IGH, gdje je 2014. bio član, a od 2015. do 2017. i predsjednik Uprave. Samo četiri mjeseca po odlasku iz IGH, kupio je obveznice, a u siječnju ove godine i formalno se upisao kao jedini vlasnik. I dok on poručuje kako je sve po zakonu dio javnosti se pita - kako mu je to uspjelo?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!