19:56 / 07.03.2021.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/HRT

Život poslije potresa

Obnova Banovine

Obnova Banovine

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Za petrinjsko epicentralno područje i dalje se prikupljaju donacije u brojnim humanitarnim akcijama. U potresima potkraj prošle godine stradali su domovi i u Kravarskom, prijavljeno je oko 400 oštećenja, a 20 stambenih objekata dobilo je crvenu naljepnicu. Morat će se rušiti i crkva Uzvišenja Svetog Križa. 

Kuća obitelji Domitrović u Kravarskom više nije sigurna za život te sada borave u montažnoj kućici.

Teško je stradala i crkva u Kravarskom.

Josip Jerleković
, član Ekonomskog vijeća, koordinator odbora za izgradnju crkve, kazao je da slijedi rušenje, a onda geomehaničko ispitivanje tla kako bi se utvrdilo je li ta lokacija sigurna za izgradnju nove crkve.

Svete mise do daljnjega služit će se u privremenom prostoru. Danas je predvodio sisački biskup, mons. Vlado Košić.

- Uzeo sam ovih nekoliko još nedjelja pred Uskrs slaviti svete mise u župama koje su jako stradale, koje imaju porušene crkve, ili teško oštećene svoje župne crkve. Važni su ljudi, najprije smo mi, ako nas bude, onda će biti svega, rekao je.

Nakon prvotnog stresa, na OPG-u obitelji Boltužić krave opet daju 120 litara mlijeka na dan. Prije potresa, prodavali su ga na mljekomatu na petrinjskoj tržnici, no tamo, kaže vlasnik, više nema kupaca, pa se morao snaći.

- Moramo i mi sami djelovati, i evo ja sam potpisao ugovor s tržnicom u Zagrebu, tržnica Trešnjevka, na koju ću, kad dobijem sva rješenja, preseliti mljekomat i, nadam se, nastaviti tamo uspješno prodavati mlijeko, kaže Marko Boltužić.

U Hrvatskoj Kostajnici predstava "Kod kuće je najgore" Ephraima Kishona. Malo smijeha u brigom ispunjenu svakodnevicu donijelo je zagrebačko kazalište Knap.

Ovakve male radosti održavaju duh stanovnika Banovine. Koroni i potresu usprkos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!