Afganistan: neizvjesne borbe za posljednje nepokoreno područje

21:05 / 05.09.2021.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/B.A./HRT

Vojnici na planini blizu Pandžširske doline

Vojnici na planini blizu Pandžširske doline

Foto: NATIONAL RESISTANCE FRONT OF AFGHANISTAN HANDOUT/ / Handout via REUTERS

Ponovno je otvorena kabulska zračna luka, a među prvima je stigao zrakoplov iz Katara s humanitarnom pomoći, medicinskim potrepštinama i hranom. Više od polovine građana 40-milijunskog Afganistana još od početka godine treba humanitarnu pomoć. Istodobno, i dalje se vode borbe talibana i pobunjenika u pokrajini Pandžšir.

Vode se neizvjesne borbe za posljednje nepokoreno područje - poznatu Pandžširsku dolinu, koja se nije predala talibanima ni sada ni prije 25 godina. Talibani su odustali od proklamirane diplomacije i njima tradicionalno neprijateljski gorštački kraj - odsjekli od ostatka svijeta.


- Ljudima u Pandžširu treba omogućiti opskrbu hranom i sirovinama. Već 15 dana isključena im je struja, telekomunikacijske su veze prekinute, rekao je Mavlavi Fasihullah, vjerski vođa u Kabulu.


Iz teško pristupačnih planina stižu proturječne informacije. Dok talibani tvrde da napreduju prema glavnom gradu Pandžšira, tamošnje snage objavile su da su okružile, pobile i zarobile više od tisuću talibana. Nijedna strana zasad nije prikazala snimke kojima bi potkrijepila svoje tvrdnje. Bivši potpredsjednik Afganistana Amrullah Saleh jučer je demantirao talibansku propagandu da je pobjegao iz Pandžšira.


- Nema sumnje da smo u teškoj situaciji. Suočeni smo s napadima Al-Kaidinih terorista i talibana koje podupire Pakistan. Ali mi branimo svoju domovinu i otpor se nastavlja. Neprijatelj je pretrpio gubitke. Mi također, rekao je Saleh.


Kabulom se jučer pronijela lažna informacija da su talibani osvojili Pandžširsku dolinu. Posljedica je bilo slavodobitno puškaranje u glavnom gradu. Pozivajući se na afganistanske medije, Reuters javlja o najmanje 17 ubijenih i 40 ranjenih.


- Naš susjed je pogođen metkom. Drugom su pogodili klima-uređaj, a trećem kuću. Islamska vlast ne znači da možete raditi što poželite. Ne znači da svake noći možete pucati i stvarati paniku, rekao je Abdul Khalil, vlasnik hotela u Kabulu.


Talibani su se dokazali kao uspješni gerilski ratnici, ali upitna je njihova sposobnost da budu uspješni upravitelji etno-religijski kompleksne države u kojoj živi 40 milijuna ljudi. Iz vrha vojske SAD-a objavljena je procjena da bi u Afganistanu u roku od jedne do tri godine mogao izbiti građanski rat. Jedna od vjerojatnih posljedica jest jačanje Al Kaide, ISIS-a i drugih terorističkih skupina koje ne ugrožavaju samo zapad, nego i Rusiju i Kinu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!