Američki pritisak na Kinu

18.03.2022.

20:19

Autor: Miro Aščić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Američki pritisak na Kinu

Američki pritisak na Kinu

Foto: The White House / via Reuters

Od mnogobrojnih diplomatskih aktivnosti zbog rata u Ukrajini, danas se izdvojio videorazgovor američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog Xi Jingpinga. 

Iako je izložen američkom pritisku da okrene leđa Rusiji i uskrati joj ekonomsku pomoć, Peking uporno odbija svrstati se na jednu stranu, a dok traje rat u Ukrajini, kinesko-ruska trgovinska razmjena dodatno jača. U dvosatnom telefonskom razgovoru s Joeom Bidenom, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da sukobi nisu nikomu u interesu, a da su njihove zemlje odgovorne za svjetski mir.

- Podržavamo dijalog Rusije i Ukrajine u traženju političkog rješenja koje će udovoljiti legitimnoj zabrinutosti obiju strana, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Moskvi se žuri postići sporazum s Kijevom, a bila bi spremna na kompromisno rješenje po austrijskom i švedskom modelu vojne neutralnosti, dok se denacifikacija više ne spominje. Pojedini analitičari smatraju da je mirovno rješenje izgledno, iako će Ukrajina inzistirati na teritorijalnom suverenitetu, a Rusija na priznanju Krima kao dijela Rusije te neovisnosti Donbasa.

- Ruska delegacija spremna je raditi puno brže, ali nažalost ukrajinska delegacija ne pokazuje spremnost da ubrza pregovore, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

- Nije vrijeme da otkrivamo svoju taktiku u pregovorima za mir, suverenitet i teritorijalni integritet naše države. Više radimo u tišini nego na televiziji, radiju ili Facebooku, kaže Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Zbog ruskog napada na Ukrajinu NATO gomila vojnike i oružje u istočnim članicama. Još 130 francuskih vojnika stiglo je u Estoniju, dok je američki ministar obrane doputovao u Bugarsku kako bi pokušao nagovoriti neodlučnu Sofiju da pošalje oružje Ukrajini.

- Morate raditi zajedno, razvijati procedure i naučiti kako komunicirati te kako funkcioniraju naši sustavi oružja, tako da budete spremni kada za to dođe vrijeme, rekao je Lloyd Austin, američki ministar obrane.

Vojno je sve spremnija Poljska. Povećava broj profesionalnih vojnika na 250 000, a vojni budžet na 3 posto. Usto želi potpuno ograničiti trgovinu s Moskvom.

- Radit ćemo na derusificiranju poljskog i europskog gospodarstva, a Poljska je danas predvodnica među zemljama koje pokušavaju inspirirati druge da se riješe ovisnosti o ruskom plinu, nafti i ugljenu, rekao je Mateusz Morawiecki, poljski premijer.

Svjestan da će biti novih sankcija, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kaže da će se Rusija sada morati osloniti samo na sebe i svoje saveznike. Mora gledati istok, ne zatvara vrata Zapadu - oni to čine, rekao je Lavrov.

- Ono što Amerikanci žele je unipolarni svijet koji ne bi bio poput globalnog, nego poput američkog sela - ili možda poput salona u kojem znate da je najjači najbolji, rekao je Lavrov.

Rusija ustrajno pokušava dokazati da su Sjedinjene Države razvijale biološko oružje u Ukrajini. Zbog navodnih novih dokaza Moskva je sazvala sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

- Ujedinjeni narodi nisu upoznati s takvim programom biološkog oružja, rekao je Izumi Nakamitsu, zamjenica glavnog tajnika UN-a za pitanja razoružanja.

- Prošli tjedan izašli su na vidjelo novi detalji koji nam omogućuju da konstatiramo da su se komponente za biološko oružje izrađivale na teritoriju Ukrajine, ističe Vasilij Nebenzija, ruski veleposlanik pri UN-u.

Papa Franjo rekao je da je rat u Ukrajini perverzna zloporaba ovlasti iz osobnih interesa koji su osudili bespomoćne ljude na nasilje. Papa nije eksplicitno spomenuo Rusiju.

- Rat se približio, praktički je u našem domu i to nas tjera na razmišljanje o tome koliko ljudska priroda može biti divlja. Koliko daleko možemo ići? Mi smo ubojice svoje braće, rekao je papa Franjo. 

Prvi put nakon dugo vremena s kozmodroma Bajkonur na Međunarodnu svemirsku postaju lansirani su samo ruski kozmonauti, ali će ruska letjelica Sojuz na Zemlju vratiti jednog američkog astronauta. Zbog ruskog napada na Ukrajinu većim dijelom je obustavljena i dosad hvalevrijedna svemirska suradnja Rusije i Zapada koja je bila na obostranu korist.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!