19:09 / 14.12.2021.

Autor: Miro Aščić/T.V./Dnevnik/HRT

Britanci vrhunac petog vala očekuju u siječnju

Ograničenja zbog novog soja Omicron

Ograničenja zbog novog soja Omicron

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Iz Velike Britanije posljednjih dana stižu upozorenja da se omikron-varijanta koronavirusa širi nevjerojatnom brzinom, a vrhunac novog vala Britanci očekuju u siječnju. Građani se pozivaju na cijepljenje booster dozom. Premijer Boris Johnson predložio je nove mjere koje su izazvale žestoku raspravu u parlamentu, pa i pobunu dijela vladajućih konzervativaca. Istodobno, mnoge zemlje uvode mogućnost cijepljenja djece.

Velika Britanija na početku je bila predvodnik u cijepljenju i među prvima ukinula mjere. Ali brojevi su neumoljivi. Već dva tjedna raste broj novih slučajeva i trenutačno je iznad 50 000 na dan. Bez novih mjera, prema prognozama, u siječnju će biti vrhunac novog vala epidemije.

- Utvrdili smo veću stopu reinfekcije u usporedbi s delta-varijantom. Rizik od ponovne zaraze veći je od tri do osam puta nego kod delta-varijante, rekla je Susan Hopkins, savjetnica britanskog zavoda za javno zdravstvo.

Vlasti naglasak stavljaju na booster dozu jer se pokazalo da dvije doze ne štite dovoljno od omikron-varijante, ali premijer Johnson želi uvesti i nove epidemiološke restrikcije.

- Maske će biti obvezne ondje gdje ima mnogo ljudi, kao i rad na daljinu ako to dopuštaju okolnosti, a COVID potvrde bit će potrebne na mjestima na kojima postoji opasnost od širenja omikron-varijante, najavio je Dominic Raab, britanski ministar pravosuđa.

Najviše je kritika na račun obveznih COVID potvrda, zbog čega se premijer Johnson suočio i s protivnicima u vlastitoj stranci, a u parlamentu se vodi burna rasprava.

- Imalo bi više smisla da je obvezno testiranje, a nema smisla uvoditi obvezne COVID potvrde koje mogu biti stare šest mjeseci. Ako ste cijepljeni prije šest mjeseci, dokazano je da niste zaštićeni od omikron-varijante, poručio je Tobias Ellwood, zastupnik u parlamentu, Konzervativna stranka.

Zbog ubrzanog širenja omikron-varijante, moge zemlje Europske unije pripremaju se za cijepljenje djece.

U Njemačkoj je u nekim saveznim pokrajinama već počelo iako je procijepljenost relativno niska i među odraslom populacijom.

- Već mjesecima primamo zahtjeve ljudi da njihovu djecu stavimo na popis za cijepljnje. Telefon ne prestaje zvoniti, ističe Michael Achenbach, pedijatar.

U Europskoj uniji može se cijepiti oko 27 milijuna djece u dobi od 5 do 11 godina, ali najveći će izazov biti pridobiti roditelje. 42 posto roditelja u Nizozemskoj izjavilo je da neće cijepiti djecu. Cijepljenje u SAD-u počelo je prošlog mjeseca, a od 28 milijuna djece, samo pet milijuna primilo je barem jednu dozu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!