COVID u svijetu: broj novih slučajeva u padu, smanjuje se i broj umrlih

10.10.2021.

19:36

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/B.A./HRT

Cijepljenje u Rimu

Cijepljenje u Rimu

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

U svijetu je od sredine kolovoza broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u padu, a smanjuje se i broj umrlih. Najviše novozaraženih i dalje je u SAD-u, dok u Europi prednjači Velika Britanija koja je ukinula sve restrikcije. Pandemija se ponovno razbuktala u Rusiji koja bilježi rekordan broj umrlih. U Italiji sukobi s policijom zbog uvođenja obveznih COVID potvrda.

U Italiji od 15. listopada COVID potvrde postaju obvezne i na radnom mjestu, a oni bez njih riskiraju suspenziju. Italija je postigla cilj - cijepilo se više od 80 posto populacije starije od 12 godina, ali oni koji to nisu učinili, sukobili su se s policijom zbog obveznih COVID potvrda. Među njima su bili i aktivisti Nove snage, krajnje desnice koji su razbijali urede sindikalnih središnjica u Rimu i predvodili nerede. Ozlijeđeno je 38 policajaca, a lideri ekstremne desnice uhićeni su.


- Takvi su napadi neprihvatljivi u našoj zemlji. Oslanjam se na pravosuđe i nadam se da postoje preduvjeti za raspuštanje Nove snage, rekao je bivši premijer Giuseppe Conte.


Rusija je jučer zabilježila rekordan broj umrlih od COVID-a od početka pandemije, 968 ljudi. Pandemija se ponovno razbuktala. Samo jedan dan u prosincu prošle godine bilo je više novozaraženih nego jučer, gotovo 30 tisuća. Iako pandemija ne posustaje, Rusi se i dalje nerado cijepe. Obje doze primilo je malo više od 30 posto stanovnika, a u bolnicama je sve više pacijenata zaraženih koronavirusom.


- Imamo velik priljev zaraženih pacijenata u teškom stanju, rekao je liječnik Boris Bitsoev.


Australija je vrlo rigoroznim mjerama pokušala zaustaviti širenje koronavirusa, ali uglavnom neuspješno. Jučer je zabilježila rekordan broj novozaraženih od početka pandemije, više od 2500, od toga najviše u državi Viktoriji. Novi Južni Wales ipak se odlučio na ublažavanje epidemioloških mjera nakon 100 dana strogog lockdowna. 


- To je velik dan za našu državu i za sve u Novom Južnom Walesu, zaslužili ste to. Prošlo je 100 dana krvi, znoja i bez piva, ali uspjeli smo i sutra smo ponovno u akciji, rekao je Dominic Perrottet, premijer Novog Južnog Walesa.


Nakon SAD-a, od koronavirusa najviše ljudi umrlo je u Brazilu, više od 600.000. Ali ohrabruje to što pandemija u najvećoj južnoameričkoj zemlji u posljednje vrijeme posustaje. Broj novozaraženih u padu je od početka srpnja, a barem jednom dozom dosad je cijepljeno više od 70 posto odrasle populacije.  

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!