13:07 / 23.04.2021.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik u podne/HRT

Dvostruko mutirani soj iz Indije prešao u Europu

Crni rekordi u Indiji

Crni rekordi u Indiji

Foto: HTV / HRT

Dok broj novozaraženih u SAD-u i Brazilu od sredine ožujka stagnira ili pada, u Indiji se upeterostručio. Danas je postavljen novi crni rekord: više od 330 tisuća novih slučajeva u jednom danu. Dodatni razlog za zabrinutost je i novootkrivena, trostruko mutirana varijanta koronavirusa.

Pandemija bukti u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Već drugi dan Indija ruši crne rekorde u dnevnom broju novozaraženih. U većini bolnica više nema slobodnih kreveta.

- Bili smo se uljuljkali u osjećaj samozadovoljstva nakon što su statistike od listopada do ranog siječnja pokazivale nagli pad broja zaraženih i umrlih. Udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih također je tada snažno padao. Čak su i stručnjaci počeli govoriti da smo postigli kolektivni imunitet, kaže Srinath Reddy iz Indijske zaklade za javno zdravstvo.

Prizori humanitarne krize stižu iz ove gusto naseljene zemlje od milijardu i 370 milijuna stanovnika, koja ima jedan od najlošijih zdravstvenih sustava na svijetu. Drastično nedostaje kreveta, doza kisika, na kraju krajeva i cjepiva - iako ih indijske tvornice proizvode, domaća i strana - te ih izvoze diljem svijeta.

Broj mrtvih toliko se povećao da u nekim gradovima komunalnim pogrebnim službama pomažu volonteri.

video thumb

Nagli rast broja novozaraženih povezuje se s novim, dvostruko mutiranim sojem koronavirusa. Prešao je i u Europu: još u veljači prvi je put utvrđen u Velikoj Britaniji koja ga proučava, i koja je danas Indiju stavila na crvenu listu za putovanja. Stroge mjere uvela je i Francuska, koja je uspjela ublažiti epidemiju u Parizu te nekoliko drugih područja.

Francuska je i dalje u kolektivnoj karanteni, na snazi je policijski sat od sedam uvečer do šest ujutro. Nastavi li epidemija slabjeti, tek od svibnja razmatra dopustiti građanima putovanja unutar zemlje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!