Aščić: Rusi prelaze na plan B, čini se da ne žele zauzeti Kijev i Harkiv

25.03.2022.

19:19

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Javljanje Mire Aščića iz Lavova

Javljanje Mire Aščića iz Lavova

Foto: HTV / HRT

Rusi nastavljaju nemilice raketirati ukrajinsku vojnu infrastrukturu i uništavaju gradove, a izbjegličkoj krizi, čini se, nema kraja. No, s druge strane, čini se da bi ruska strana mogla krenuti u promjenu taktike.

- Kako ruskoj vojsci nije uspjelo da realizira plan A i brzim prodorom porazi ukrajinsku vojsku, čini se da prelazi na plan B, a to je da se više ne trude zauzeti glavne ukrajinske gradove, Kijev i Harkov, nego se fokusiraju na zauzimanje teritorija na području Luganske i Donjecke oblasti, koje je u njihovim administrativnim granicama priznala kao neovisne zemlje. Ruske snage kontroliraju 93% luganske i 54% donjecke oblasti, a na tom se području nalazi glavnina ukrajinske vojske koja se tamo osam godina ukopavala i sada pruža zaista žilav otpor, javio je iz Lavova u središnji Dnevnik naš reporter Miro Aščić.

Pod kontrolom ukrajinske vojske su važni gradovi poput Slavjanska, Kramatorska, Severodonjecka. Svi oni imaju više od 100 tisuća stanovnika.

- Možemo očekivati u narednim danima da će se za te gradove voditi teške bitke.

U isto vrijeme ruska vojska dalekometnim krstarećim raketama uništava ukrajinsku vojnu infrastrukturu.

- Sinoć su južno od Kijeva pogodili jedno od najvećih skladišta goriva, odakle se opskrbljivala ukrajinska vojska. Čini se da ruska vojska uništava apsolutno sve što ima veze s vojskom, kako bi ih porazili, a onda od ukrajinske države radili ono što im se prohtje, dodaje Aščić. 

Rusija, kako se čini, Ukrajini ne planira vratiti hersonsku oblast, zaleđe Krima gdje već uspostavlja svoju vlast.

- Dok traje ruska agresija, mi u Lavovu svjedočimo egzodusu ukrajinskog stanovništva. Svakodnevno, i danju i noću, vlakovi iz Kijeva, Harkova i drugih gradova dolaze na lavovski kolodvor. Na tjednoj bazi kroz taj kolodvor prođe oko 100 tisuća izbjeglica, ističe. 

Dalje se oni autobusima upućuju prema poljskoj granici koja je udaljena svega sto kilometara. 

- U samom Lavovu nalazi se oko 200 tisuća izbjeglica, a u cijeloj oblasti, oko 400. 

Evo izjava koje smo snimili na kolodvoru u Lavovu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!