12:55 / 05.06.2021.

Autor: Miro Aščić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Manje zaraženih u svijetu

Zaraženi i svijetu

Zaraženi i svijetu

Foto: Matias Baglietto / REUTERS

U svijetu se koronavirusom na dan zarazi oko 400 tisuća ljudi, gotovo upola manje nego sredinom travnja. U Europi je broj novozaraženih pao na oko 50 tisuća. Pandemija se i dalje ubrzano širi u nekim južnoameričkim i azijskim zemljama.


Indija je i dalje najveće žarište koronavirusa, ali u posljednje vrijeme broj novozaraženih je u padu. Najteže je u glavnom gradu New Delhiju gdje se svaki dan evidentira 40-ak tisuća novih slučajeva.

- U usporedbi s prošlim tjednom, imamo pad broja zaraženih za 33 posto, a u odnosu na vrhunac pandemije za više od 60 posto, rekao je Luv Agarwal iz indijskog ministarstva zdravstva.

Posljednje vrijeme Tajvan ne uspijeva suzbiti širenje pandemije. Donedavno je imao 20-ak novih slučajeva na dan, a od sredine svibnja oko 500. Sve je teže i u Afganistanu, zemlji bez ikakve infrastrukture, osobito zdravstvene.

- Usred smo krize i suočavamo se s mnogim izazovima, primjerice s nedostatkom kisika,izjavio je Ghulam Dastigir Nazari, glasnogovornik afganistanskog ministarstva zdravstva.

Prvi slučajevi indijskog soja koronavirusa zabilježeni su u Mađarskoj, a zbog tog soja broj novozaraženih ponovno raste i u Velikoj Britaniji, iako je prvu dozu primilo gotovo 40 posto stanovnika. No u Europi pada broj zaraženih i zemlje se pripremaju za turističku sezonu.

 Zdravstvena kriza jednostavno je ubrzala trend koji će i Italiju i Europu učiniti naprednijima u digitalnom smislu, rekao je Ottavio di Paolo, osnivač "Riva Bookinga".


U Južnoj Americi žarište je u Kolumbiji i Argentini koja na dan ima više od 30 tisuća novih slučajeva. Tamošnje vlasti nadaju se da će se lakše boriti protiv pandemije ruskim cjepivom Sputnjik V, čija će proizvodnja uskoro početi u Buenos Airesu.

- Počeli smo pripreme za proizvodnju Sputnjika V u Argentini. U nedjelju će avion poletjeti za Moskvu, odakle će dovesti sastojke potrebne za pokretanje proizvodnje, naglašava Alberto Fernardez, argentinski predsjednik.

Proizvodnja Sputnjika V sinoć je počela u Institutu Torlak u Beogradu. Vladimir Putin tvrdi da Europa ne žuri s odobravanjem ruskog cjepiva zbog financijskog interesa.

- Mislim da je riječ o borbi za novac. Proizvođači cjepiva iz drugih zemalja žele zauzeti europsko tržište i zaista im dobro ide, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Od zemalja Europske unije zasad rusko cjepivo upotrebljava jedino Mađarska, a uskoro će i Slovačka.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!