19:45 / 22.12.2021.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/P.F./HRT

Najhladnija nastanjena mjesta na svijetu: na -50 °C u šatoru

Ledena zima

Ledena zima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusiju je okovala ledena zima. Temperature u Moskvi spustile su se ispod -20 °C, a na sjeveroistoku Sibira, u Jakutiji, gdje su najhladnija nastanjena mjesta na svijetu, ovih dana bilježi se i -50 °C. No, takve su temperature ondje uobičajene.

Prije dva tjedna grupica hrabrih plivača u Ojmjakonu na -47 °C odlučila pokazati što znači čeličenje.

Godine 2013. u tom istom, najhladnijem naseljenom mjestu na Zemlji, zabilježena su čak -72 °C. Ovih dana bilježi se oko -50 °C, i to diljem hladne Jakutije.

- Takvo hladno vrijeme, takvu maglu, nazivamo "uvjetima ograničene vidljivosti". Zračna luka sada radi ovisno o tome kakvo je vrijeme, objasnila je Sargilana Sardar, glasnogovornica zračne luke u Jakutsku.

Prosječna temperatura u Jakutsku je -40 °C. Onima koji nisu naviknuti na takve uvjete života, uistinu je nevjerojatno vidjeti da netko živi u šatoru.

- Svi su šokirani. Zar je moguće živjeti u šatoru na -50 °C, zimi u Jakutiji? Pa moguće je, lako je. Moja braća i sestre uzgajivači su sobova, a u ovo doba godine svi žive u šatorima, istaknuo je Afanasij Sleptsov, stanovnik Jakutska.

Iako ova prostranstva najčešće uopće nisu naseljena, oni koji su rođeni šest sati leta od Moskve zdravi su kao dren i dožive duboku starost. Zemlja je to savršeno čiste vode i čistog zraka. Hrana je u Jakutiji zdrava i mnogo je stogodišnjaka. Prednosti su to života na sjeveru ako ste se naviknuli na temperature od kojih se mnogima - ledi krv u žilama.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!